Географски език представлява безобидно състояние, характеризиращо се с изменение на повърхността на езика, който обикновено е покрит с малки розово-бели подутини /папили/, които всъщност представляват фини, подобни на много малки косъмчета, издатини.

При това състояние нормалните подутини по езика са изчезнали и повърхността му изглежда като гладки, червени „острови“, често с леко повдигнати краища.

Тези петна /лезии/ повърхността на езика наподобява географска карта. Лезиите често изчезват в една зона на езика и се появяват отново в друга. Георграфският език, също е известен като доброкачествен миграционен глосит /ДМГ/.

Въпреки че тази необичайна повърхност на езика може да изглежда тревожно, тя не е симптом на здравословни проблеми и не предизвиква появата на злокачествени образувания.

Понякога това изменение може да предизвика дискомфорт на езика и повишена чувствителност към определени вещества.

Какви са симптомите?

• Гладки, червени с неправилна форма петна /лезии/ по върха или отстрани на езика;
• Чести промени в местоположението, размера и формата на лезиите;
• Дискомфорт, болка или парене в някои случаи, най-често свързани с яденето на горещи, пикантни, солени или кисели храни;

Повечето от засегнатите хора не изпитват никакви симптоми. ДМГ често преминава от само себе си, но понякога може да се задържи с месеци и дори години. След отзвучаването му може да се появи отново.

ДМГ е безобиден, въпреки че понякога може да създаде дискомфорт на засегнатия. Но лезиите понякога по езика е възможно да са признак на по-тежки заболявания, засягащи самия език или тялото като цяло.

Ако имате лезии по езика, които не изчезват в рамките на 7 до 10 дни, потърсете лекарска или стоматологична помощ.

Какви са причините?

Причината за географския език не е известна и няма начин за предотвратяване на състоянието.

Учените предполагат, че е възможно да съществува връзка между необичайната повърхност на езика и заболяването псориазис, но са необходими повече изследвания, за да потвърди категорично тази обусловеност.

Проучванията, които са правени с оглед установяване на рисковите фактори за ДМГ са доста противоречиви.

Факторите, които най-вероятно са свързани с повишен риск са:

Фамилна анамнеза – някои от засегнатите имат роднини, които също страдат от ДМГ и учените достигат до извода, че съществува наследствена и генетична предразположеност;

• Напукан език – повечето от засегнатите имат и друго заболяване, наречено напукан език, свързано с появата на дълбоки фисури или вдлъбнатини по повърхността на езика.

Какви са усложненията?

ДМГ е доброкачествено състояние и не представлява заплаха за човешкото здраве. Не причинява дълготрайни усложнения и не увеличава риска от сериозни здравословни проблеми.

Въпреки това състоянието може да създаде безпокойство, защото:

• В зависимост от това как изглеждат лезиите, появата им може да бъде неприятна;
• Човек обикновено трудно се убеждава, че необичайният външен вид на езика не е нищо, от което трябва да се притеснява.

Лечение на географски език

ДМГ не изисква медицинско лечение.

Но ако създава дискомфорт, като например повишена чувствителност и дразнене, лекуващият ви лекар може да препоръча следното:

• Болкоуспокояващи, които се отпускат без рецепта;
• Изплаквания на устатата с анестетик;
• Промивки на устата с антихистамини;
• Кортикостероиди, които са под формата на мехлеми или разтвори за изплакване на устата;

Понеже тези методи за лечение не са били обект са сериозни научни изследвания, не е сигурно, че тяхното прилагане би било полезно при всеки пациент.