Гингивостоматит - симптоми на възпаление
Здравна Енциклопедия

Гингивостоматит е разпространена инфекция на устната кухина при деца. Ако говорим за симптоми, то те се свеждат до формиране на болки и язви, а също и оток на венците и на лигавицата на устната кухина.

Локализацията на язвите може да бъде различна – език, вътрешна повърхност на бузите, венците и зъбите.

Причини за възпалението

Гингивостоматит е възпаление на устната кухина, симптомите на които ще бъдат болезнени язви на лигавицата, оток, зачервяване.

Възбудителите на възпалението ще бъдат множество, и в повечето случаи разпространението на инфекцията протича чрез слюнката на заразения човек или пък при пряк контакт с болния човек.

В рисковата група са деца на възраст 6 години, но това заболяване може да се регистрира и в зряла възраст, и дори при възрастни хора. В напреднала възраст симптомите на гингивостоматит са ярки и свързани с рязко влошаване на състоянието.

Най-често причина за гингивостоматит може да е обикновен херпес вирус. Забележително е, че често става объркване между тези понятия, заради сходството на симптомите, а също и общия възбудител.

Но все пак причина за подобни симптоми могат да станат и други причини:

  • Ентеровирус;
  • Някои видове бактерии;
  • Алергични реакции;
  • Изгаряния и други травматични увреждания на лигавиците на устната кухина;
  • Последствия от някои сложни видове лечение, например, след химио- и лъчетерапия при деца и възрастни;

Основни симптоми

Основните симптоми на гингивостоматит са болезнените усещания. Най-силната болка е локализирана в областта на венците и язвите. Усещанията могат да се усилят при действие на дразнещи фактори, например, гореща храна, кисели и други дразнещи фактори.

При преглед на устната кухина зъболекар и родители могат да забележат оток, зачервяване на венците и на лигавицата на устната кухина, язви, които е възможно да са с различна локализация:

  • Венци, устни;
  • Бузи, език;
  • Твърдото, по-рядко мекото небце;

Наблюдават се и общи симптоми – влошаване на общото състояние, повишение на телесната температура, загуба на апетит. При децата е изразено слюноотделянето, при децата то може свободно да се стича по подбрадичката и лош дъх в устата.

Някои форми на възпаление могат да протичат без ярко изразени симптоми, протичането на заболяването е леко и общото състояние на детето не страда.

Изследванията показват, че 89% от децата в период на заболяване не могат пълноценно да се хранят и дори да пият вода, което създава предпоставки за обезводняване.

За профилактика на неговото възникване родителите трябва да контролират питейния режим на децата.

В менюто е необходимо да се включват ястия с течна и полутечна консистенция, изключват се възможни дразнители: солено, кисело, маринати.

В периода на заболяването е препоръчително да се спрат сладките храни, които могат да се разглеждат като предразполагащ фактор за развитие на заболяването.

Особености на възпаление при децата

Статистиката показва, че в рисковата група са деца от 6 месеца до 5 години, именно в тази възрастова група най-често се формира възпаление.

Зъболекарите разграничават най-често срещаните симптоми на възпаление, сред които могат да се отнесат:

  • Вирус на обикновения херпес – в 90% от случаите са възбудители на гингивостоматит;
  • Вирус Коксаки;

Възбудител може да стане и собствената микрофлора на устната кухина, особено ако децата са отслабени или възпалението се формира на фона на някакво заболяване. Основният метод за лечение е с лечебни води за уста.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 59

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg