През зимните месеци, но и през лятото, ортопедичните отделения на болниците в определени периоди са препълват от пострадали както възрастни, така и деца.

През последните години зимите в по-голямата част на страната са безснежни, задържа сняг, но е за кратко, поледици се образуват само на отделни места в страната.

По-високият риск от травми е по зимните ски курорти, както и за любителите на преходи в зимната планина. Само в планинските райони, а сега и в по-високата им част има повече сняг и съпътстващите го заледени участъци.

Традиционно зимата се определя като сезона с най-висок риск от травми, поради тежките условия – снежна покривка, поледица, пренебрегване на техниките за безопасност при занимания със зимни видове спорт, чуждо невнимание или пък собствена небрежност.

Дори и ако не успеем да се предпазим от нещастие, днес все още има възможност, за да излекуваме травмите и максимално ефективно да се възстановим.

Какво е новото при лечение на травми и фрактури - гипсът вече е история

Какви нови технологии за лечение на счупвания се появиха и наистина ли по-често се прилага оперативен метод на лечение?

Не само фрактури, но дори и навяхвания не само се коригират, но се лекуват и оперативно. Какво лечение е необходимо в конкретния случай се определя от специалист ортопед при проведения преглед и поставяне на диагноза.

Всяка фрактура се лекува на 3 етапа – костта се поставя на място, обездвижва се и се блокира болката.

На травмираната става на коляното вместо гипс се поставят неподвижни ортези или динамични такива (брейс).

Брейс се поставя не само на коляното, но и на глезена и на лакътната става. В тях има шарнири, които обезпечават движението по нужната плоскост и отклонението само по определен ъгъл.

Това позволява безопасно да се натовари дълго преди окончателното оздравяване.

При сложни фрактури задължително се прилага хирургично лечение. За пациенти с травми на опорно-двигателния апарат днес са разработени уникални хирургични методи на лечение и индивидуални метални конструкции.

Оперативни интервенции при деца с увреждания на гръбначния стълб и на гръбначния мозък се изпълняват на всички сегменти на гръбначния стълб с използване на съвременни метални конструкции и хирургични технологии.

Как по-бързо да се възстановим след травми

Възстановяването на пациенти с травми на опорно-двигателния апарат включва цял спектър от лечебни процедури – физиотерапевтични методики, различни видове масаж, лечебна физкултура, хидротерапия, роботизирана механотерапия.

Процедурите е необходимо да започнат на практика веднага след травмите. Ако това е фрактура, трябва да е още преди свалянето на гипса.

Първият период – обездвижването, когато увреденият крайник е още по-стабилно фиксирана.

Необходимо натоварване на неувредените и нефиксирани мускули на болната ръка или крак, за да се запази тяхната подвижност и да не се допусне атрофия, и на обездвижения, фиксиран крайник, за да се поддържа мускулния тонус и баланс.

Също е необходимо да се раздвижва здравия крайник за подобряване на кръвообращението и за запазване на двигателните навици.

Упражнения за ловкост и издръжливост

Какво да правим, когато гипсът бъде свален?

След сваляне на гипсовото обездвижване, в постимобилизационен период основната цел е профилактика на схващания на ставите. През този период се препоръчва лечебна гимнастика с натоварване, занятия във вода, възможно физиотерапия.

По време на възстановителния период се препоръчват разнообразни манипулации с различни предмети, за да се върне ловкостта, двигателното майсторство и издръжливостта.

За тази цел са показни различни игри – с топка, със спортен екип, битова активност, оцветяване на картинки, почистване.

Възстановяването на детето след фрактури е комплексна задача, в която е необходима не само медицинска, но и социална рехабилитация.

Висока е вероятността от възникване на психологическа травма. Основната задача на родителите е да помогнат за справянето с нея. Важна е тяхната подкрепа, положителната нагласа е от изключително значение.

Как да храним себе си и детето, за да заздравее по-бързо счупеното

Правилното хранене е много важно. И не само за костите. За бързото възстановяване на мускулите, е необходимо в менюто ни да присъстват храни, богати на калций, белтъчини, витамин Д.

Ежедневното меню е необходимо да включва извара, кисело мляко и други млечни продукти.

За по-доброто усвояване на калций е необходим витамин Д, който се съдържа в някои сортове риба, черен дроб на треска. Голямо количество белтъчини се съдържа в яйцата, сиренето, пилешкото месо.