Менискусът е дисковиден хрущял, който подобрява триенето на ставните повърхности и разпределя натоварването вътре в колянната става. За съжаление, травмите на менискуса са особено чести, най-вече, сред активните спортисти и хората занимаващи си с интензивен физически труд.

Днес, ще ви запознаем със същността на тази травма и ще разгледаме методите за лечение.

Какви са функциите на менискуса

Менискусът се разполага в областта на коленете. Всяко коляно има 2 менискуса – външен (латерален) и вътрешен (медиален).

Външният менискус се разполага под външната издутина на бедрената кост, а вътрешния е локализиран под вътрешната издутина. Външният ръб на менискусите е захванат за повърхността на капсулата на ставата, като там менискусите са по-дебели.

Преминавайки към вътрешността на ставата, менискусите стават по-тънки и подпомагат част от натоварването на костите, участващи в образуването на ставата.

 Латералният и медиалният менискус не позволява триенето между подбедрицата и бедрената кост, като снижават различието между големината на повърхностите на бедрената кост и подбедрицата. Те не позволяват ставата да се износи бързо.

Менискусите поемат и голяма част от натоварването върху ставата при подскоци и приземяване на краката.

Какво е усещането при скъсването на менискуса

Тази травма причинява много силна болка на пострадалия. При самото скъсване на тази хрущялна тъкан, пострадалият и хората около него е възможно да чуят характерно пукане, подобно на счупване на пръчки.

Заради травмирането на менискуса ставата блокира и крака става нестабилен. Получава се оток, заради навлизането на течност в ставата, и затопляне на областта.

Ако скъсването не е толкова сериозно, болката може да бъде по-лека. На другият полюс – по-сериозните травми на менискуса могат да доведат до заклещване на парче от хрущяла между големият хрущял на подбедрицата и бедрената кост. В тези случаи болката е най-силна и остра.

Какви мерки трябва да се предприемат

До установяване на травмата на пациентът се полагат ледени компреси и нестероидни противовъзпалителни средства с цел облекчаване на силната болка. При първа възможност, пострадалият трябва да се подложи на магнитен резонанс, който да определи дали менискусът е скъсан и какво е състоянието на коляното.

Последващото лечение се определя от резултатите от магнитния резонанс с тежестта на симптомите.

Хирургичната намеса, в по-голямата част от случаите, не е задължителна, но тази преценка трябва да бъде направена от наблюдаващият лекар. Често, пациентите избягват подлагането на хирургична интервенция и разчитат на последваща рехабилитация и изпълняване на определени упражнения, които трябва да са стриктно съобразени с препоръките на лекаря и рехабилитатора.

За съжаление, голяма част от менискуса не е кръвоснабдена, което преполага и по-бавно възстановяване. Често, специалистите изискват подлагането на артроскопия, при която се прониква в ставата и се премахват скъсаните участъци.