Всеки един от нас е чувал за епидемия от затлъстяване, но малко хора говорят за друг проблем – пропускане на хранене, заради забързания ритъм на живот или желание за отслабване. 

По-добре сити, отколкото гладни

1.Организмът не може да се излъже

Диетите, при които човек постоянно се ограничава не работят. Изобщо правилното хранене и физическите натоварвания помагат за справяне с излишните килограми само в краткосрочна перспектива, тоест докато водим здравословен начин на живот.

Не е възможно да погладуваме няколко дни и да се сдобием със стегната фигура за цял живот. Най-вероятно ефектът ще е противоположен. Рано или късно се проваляме.

Трудно можем да излъжем тялото си – когато то започва да си набавя хранителни вещества след дълги ограничения, то се стреми да си набави мазнини за случаите, когато отново настъпят тежки дни.

Най-често свалените килограми се връщат и към тях се добавят още.

Добре е винаги да сме сити, но с правилните храни. Диетолозите препоръчват да наблягаме на плодове, зеленчуци, зърнени и месо – предимно бяло и в умерени количества. Следва да се избягва червеното и преработено, наденици, колбаси, хамбургери и дюнери.

2.Импулсивността е основен наш враг

Ако сте импулсивен човек, то в никакъв случай не трябва да разчитате на популярните диети и да се вманиачавате по здравословното хранене, тъй като е възможно да си имате проблеми.

Запалени от идеята, импулсивните често не мислят за последствията. В случаите, когато тази идея се оказва правилното хранене, то силно се повишава риска от разстройства на хранителното поведение – булимия, анорексия, орторексия. При желание за отслабване, то по-добре да се потърси консултация с диетолог и с психотерапевт.

3.Пазаруване на празен стомах

Не е препоръчително да влизаме в магазин да пазаруваме, когато сме гладни. И не става въпрос само за хранителни магазини, където можем да си накупим много нездравословна храна.

В рамките на изследване, проведено от психолози, 2 групи доброволци трябвало да закупят канцеларски материали. Гладните взели значително повече.

Смята се, че вина за това има хормонът на глада, който се образува в клетките на храносмилателния тракт.

4.Гладът – това е риск

В състояние на глад всяко животно подценява риска и с голяма вероятност извършва опасни за себе си постъпки. Например, гладните хищници са готови да атакуват голяма, добре защитена жертва, схватка, която може да завърши с гибел.

Това показва експеримент с плодови мушици – дрозофили. Животните усещат дори малки количества въглероден оксид и се стараят да напуснат опасното място, но много обичат гниещите плодове.

По време на експеримента невробиолозите слагат мушиците в среда с въглероден оксид или с въглероден оксид и миризма на гниещи плодове. Гладните дрозофили много по-лесно преодолявали отвращението от въглеродния оксид, когато усещали храната.

А какво се случва с хората? Хормонът грелин прави поведението ни по-импулсивно. Затова при любителите на строги диети с течение на времето се повишава риска от постоянно преяждане и затлъстяване.

Страда обаче не само хранителното поведение. Например, в рамките на едно изследване гладни мъже избирали от предложените варианти хазартни игри, които са най-рисковани.

5.Гладен – означава зъл

Може би сте забелязвали, че след пропуснат обяд настроението ни е лошо, и всичко ни вбесява. Наистина гладуването предизвиква стрес и негативни емоции. През 2018 г. учените намериха потвърждение по време на експеримент с мишки.

На животните инжектират препарат, който понижава нивата на кръвната захар, и ги слагат в камера. След това ги преместват в друга камера и им бият инжекция с обикновена вода.

Когато по-късно предлагат на мишките да изберат една от камерите, те избягват тази, където са им инжектирали препарат.

В състояние на гликемия в кръвта на животните откриват повишени нива на кортикостерон, един от хормоните на стреса.

Израелски учени решават да проверят как гладът влияе на вземането на решения от съдиите за предсрочно освобождаване на затворници. Оказва се, че най-много положителни решения се вземат след обедната почивка.