9-ти февруари е обявен за ден на волейбола. На този ден през 1895 г била измислена нова игра с топка през мрежа, повдигната над човешкия ръст. Какви са ползите от волейбола за здравето?

1. Учи ни да падаме

Умението да падаш правилно е много важно като цяло за живота, особено това се отнася за хората в напреднала възраст, на които това умение може да им съхрани не само здравето, но и живота.

Именно волейболът ни учи как да контролираме падането, например при поемане на топката, да падаме на меко с плъзгащи движения, като избягваме попадането на удара върху ставата и главата.

Най-важно е това за високите хора, които трудно могат да запазят равновесие при падане.

2. Лоялност към физическата форма

Тази игра не изисква от вас нито навици на спринтьор, нито да сте издръжливи. Да се играе може на практика при всяка физическа форма. Почти незабележимо се тренират всички мускулни групи и се тренира дихателната система.

Освен това волейболът е безконтактен вид спорт, което намалява вероятността от травми. Благодарение на това е подходящ за играчи на практика на всякаква възраст, и им осигурява безопасно физическо натоварване.

3. Тренира комуникативните навици

Добре обиграният отбор във волейбола в повечето случаи побеждава превъзхождащите го по сила противници, които заедно играят първи.

Умението да се превръщаш в част от един механизъм, да се разбираш с другия без думи, да пазиш и да подкрепяш, а след това и да се радваш на победата заедно с другите – ето какво учи волейболът играчите.

Така тази игра може да се разглежда като психологически тренинг за тези, които имат проблеми в общуването.

4. Укрепва свръзките

Историите как хората са се отървавали от хрущенето на ставите, като започнали да се занимават с волейбол, далеч не са рядкост.

Постоянните скокове във волейбола дават добро натоварване на ставите и свръзките, което увеличава притокът на кръв и на хранителни вещества към тях.

В резултат укрепва ставния апарат, ставите стават по-крепки и подвижни, изчезва хрущенето, неприятните усещания и дори ставните болки. Волейболът развива гъвкавостта на гръбнака и може да отърве от началните проявления на остеохондрозата.

5. Моделира фигурата

Особено плажният волейбол – затрудненото бързо придвижване по пясъка добре тренира мускулите на краката и на бедрата, идеалното състояние на които показват спортистките.

Но и обикновеният волейбол в залата дава необходимото ежедневно натоварване, укрепва мускулите и като цяло е полезен.

6. Тренира очите

По време на играта трябва да се следи топката, която се намира ту по-далеч, ту по-близо до децата, в резултат на което волейболът може да се нарече физзарядка за очите – стимулира кръвообращението към очите, като тренира очните мускули.

7. Подобрява координацията

Овладяването на такива сложни прийоми, като подуване с отскок, атакуващ удар, блокиране, изискват добра координация. Усвояването на нови трикове позволява мозъкът да работи, образувайки нови връзки между нервните клетки, което се превръща в отлична тренировка не само за нервно-мускулния апарат, но и за главния мозък.

8. Важна е тактиката

Волейболът не само просто, който е по-силен да удари топката. Там е важно да се определят силните и слабите страни на противника и да се разработи съответна тактика, водеща до победа.

9. Развива реакцията

Бързината, ловкостта, точността на реакцията са незаменими качества във волейбола.

10. Снема стреса

Както и всяка игра разтоварва след тежък работен ден.