Какво точно представлява абузусно главоболие

Абузусно главоболие – това е вторично патологично състояние, проявяващо се с хроничен болков синдром в областта на главата на фона на прекомерно дълга употреба на препарати, насочени към облекчаване на цефалгия.

С това заболяване се сблъскват хора, които дълго време са приемали обезболяващи при мигрена или други заболявания, съпровождащи се с цефалгия.

Прогнозата при това патологично състояние е относително благоприятна. В повечето случаи се постига пълно оздравяване. Но понякога при предразполагащи за това фактори са възможни и рецидиви.

Разпространение

Абузусното главоболие се нарича също медикаментозно или лекарствено. Това заболяване е широко разпространено във всички страни по света във връзка с високо ниво на достъпност на обезболяващи препарати.

Сред жителите на Европа и САЩ случаите на това състояние сред всички цефалгии са около 25%. Нивото на разпространение на болковия синдром, обусловен от прием на аналгетици или някои други лекарствени средства, е приблизително 1% от населението.

Установено е, че жените в по-голяма степен са предразположени към развитието на тази болест.

Рискови фактори

Водещ фактор за възникването на абузусно главоболие, е продължителен неконтролируем прием на обезболяващи при наличие на цефалгия с друга природа. Най-често това състояние се среща при хора, страдащи от мигрена.

Ако същите лекарствени средства са се използвали по повод друго заболяване, например, при артрит, то не предизвикват аналогичен ефект.

Най-опасни медикаменти в тази посока са комбинирани обезболяващи. Именно те най-често водят до появата на тази болест. На втори място по значимост са лекарствените средства, предимно използващи се при мигрена.

Сред тях са алкалоиди на моравото рогче и триптани. По-рядко водят до възникване на този патологичен процес наркотични аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства.

Абузусното главоболие, обусловено от прием на нестероидни противовъзпалителни, е по-скоро рядкост. Голямо значение в развитието на това заболяване има дозата на използвания препарат, а също и честотата на неговия прием.

Системната употреба на лекарственото средство по-скоро ще доведе до формиране абузусна цефалгия, отколкото рядко използване на големи дози, толкова по-вероятна е появата на болков синдром.

Механизъм на развитие

Механизмът на развитие на абузусното главоболие не е напълно изяснен. Предполага се, че основна роля в този случай играе психологическата зависимост от използвания препарат. Също се проследява определена взаимовръзка с наследствената предразположеност.

Безконтролната употреба на обезболяващи медикаменти води до понижаване на тяхната ефективност. Човек започва да приема все по-големи дози, като се надява така да се справи с цефалгията.

Болковият синдром може да се облекчи за кратко време, но след това отново се връща и дозите на лекарствените средства стават все по-големи. Изход от гореописания порочен кръг е хроничен болков синдром.

Симптоми при абузусно главоболие

Основен симптом при този патологичен процес е хронична цефалгия. Болков синдром присъства постоянно и е слабо изразен. Интензивността му е обикновено умерена.

Болният се оплаква от притискащо и свиващо усещане в областта на челото. Често болезнените усещания дифузно се разпространяват по цялата глава.

Интересно е, че най-интензивно изразена е цефалгията сутринта. През деня ту се усилва, ту отслабва. Освен това се наблюдава нарастване на болковия синдром при стрес или каквото и да е физическо натоварване.

Ако присъства мигрена, хронична цефалгия няколко пъти месечно се съпътства и с мигренозни пристъпи. Наблюдават се всички характерни за мигрената симптоми, които често се допълват с аура.

В тази ситуация болният може да се оплаква от повишена чувствителност към ярка светлина, пристъпи на гадене и повръщане, зрителни и слухови разстройства и т.н.

На фона на практически постоянен болков синдром болният става раздразнителен и неспокоен. Появяват се симптоми като систематично потиснато настроение, чувство за умора, проблеми със съня.

Диагностика и лечение на болестта

Тази болест най-често се заподозира въз основа на съпътстващи оплаквания в съвкупност с наличието в анамнезата на допълнителен прием на обезболяващи.

За лечение на абузусно главоболие е необходимо да се преустанови прием на обезболяващи лекарствени средства.