Ежедневно извършваме едни и същи действия, без да им отдаваме особено значение. А между впрочем, те не само водят до изгърбване, но и вредят на гръбначния стълб.

Около 80% от болките в гърба не изискват лечение и минават от само себе си при промяна на начина на живот. 

1.Спите на стар матрак

Ако матракът в спалнята е отбелязал своя 10-годишен юбилей, едва ли ще може да осигури на гърба тази подкрепа, от която има нужда. Най-доброто решение е покупката на нов матрак.

Но преди да платите на касата, проверете дали не е твърде мек и дали е достатъчно твърд. При избор на матрак трябва да се подходи отговорно, тъй като на него ще прекараме 1/3 от следващите 10 години.

Японците са убедени, че за да запазят гръбначния си стълб до дълбока старост, трябва да изминават по 7 километра дневно.

2.Много време зад волана

Ежедневните пътувания с автомобил могат да ви носят радост и удоволствие, но могат да навредят на гръбнака.

Преди да седнете зад волана, проверете, дали седалката е на удобно разстояние от него. По време на шофиране трябва да се стои под ъгъл 90 градуса.

3.Често носене на тежки чанти

Тежките раници са изкривили гърба на не един ученик. Според изчисления, тежестта на една чанта не трябва да превишава 10% от теглото на човека, който я носи. Излезте извън рамките – извадете от дамската чанта козметиката за цялата година и излишните устройства за зареждане на батериите на смартфона.

Количеството прешлени на гръбнака варират от 33 до 35. Възрастта на гръбнака може да не отговаря на реалната, тъй като се определя от параметъра гъвкавост.

Така например, гръбначният стълб на 70-годишни йоги може да бъде същият като на 16-годишни тийнейджъри.

4.Не обичате работата си

До интересни заключения стигат учени от Австралия. Оказва се, че болките в гърба са широко разпространени сред хора, които се чувстват нещастни в работата.

Отегчителните задачи буквално притискат гръбнака и единственият изход е смяна на дейността. Болката е от психологически характер и затова излекуването ѝ е невъзможно.

5.Спиране на млечните

Калцият играе ключова роля, когато става въпрос за здравина на костите и на гръбнака.

Ако не обичате млечните продукти или не понасяте лактоза, е необходимо да се намерят алтернативни източници за получаване на минерали и на здравословни белтъчини.

6.Голяма част от деня в седнало положение

Когато човек е седнал, натоварването върху гръбнака не се понижава както бихме могли да си помислим, а напротив – увеличава се. Според предварителни изчисления с цели 40%. Освен това се притискат гръдния кош и вътрешните органи.

За  намаляване на рисковете за здравето, е необходимо на всеки час да ставаме от своето място, да правим разтягания, раздвижване на краката и на ръцете.

Това правило ще ни помогне да предотвратим нарушения на кръвообращението и развитие на ранен артрит, а стойката винаги ще бъде грациозна.

7.Предпочитате вкусните, но вредни храни

Когато избираме нездравословна храна, особено от категорията „fast food”, не само увеличаваме риска от хронични възпаления в организма, но и се лишаваме от жизнено важни хранителни вещества.

За здравето на гръбначния стълб, здравината на костите и за повишаване на мускулната маса в ежедневното меню трябва да присъстват зърнени култури, плодове, зеленчуци, мазнини, риба и меса.

8.Постоянно живеете под стрес

Много хора живеят в режим цайнот и хроничен стрес, което също е една от причините за прегърбване и болки в гърба.

Стресът увеличава напрежението на мускулите, особено в задната част на гърба и на шията. Схващанията на мускулите са причина човек да заема неправилно положение при ходене или друг вид дейност. В резултат проблемите се задълбочават.

Ежедневната йога, упражненията за разтягане и релаксация помагат за победа над стреса, а също и подобряват настроението.

9.Бързо трупане на килограми

Излишните килограми натоварват мускулите и вредят на гръбнака, особено ако натрупването на мастни отлагания става бързо.

Заменете чипсовете с порция извара, по-често похапвайте ядки и семена.