Захарен диабет тип 1 е едно от най-тежките еднокринни заболявания. С тази диагноза човек трябва да свикне да живее още от ранно детство.

Постоянно трябва да се пият лекарства и са необходими ограничения във всичко.

Всяка майка би дала всичко от себе си, за да не се налага детето ѝ да се бори с изтощителната болест. И накрая се появи светлина в тунела.

Предполага се, че съществува възможност за профилактика на диабет при деца при спазване на безглутенова диета при бременност.

Толкова ли вреден глутена, както се говори

Глутенът е събирателно понятие, което обединява група белтъци от растителен произход. Съдържа се в храните, които всеки ден ядем. Това са хляб, тестени изделия, консерви, някои кисели млека, макарони, сосове, бисквити и повечето захарни изделия.

Пълнозърнестите храни, съдържащи глутен, са основа на правилното хранене, и осигуряват на човешкия организъм не само витамини и микроелементи, но и полезни фибри.

Откъде се появи тази масова ненавист към глутена

През последните години се увеличи броя на хората с пълна непоносимост към глутен – целиакия и с повишена чувствителност към този белтък. За тях са разработени специални диети, които значително подобряват качеството на живот.

Злоупотреба с глутен при бременност – до какво води

Влияе ли количеството глутен в храната на майката върху здравословното състояние на детето? Твърди се, че захарният диабет тип 1 наистина може да е свързан с приема на прекалено големи количества глутен от бременните.

През 2018 г. е проведено изследване, в рамките на което се анализира храненето на почти 64 000 жени в 25-та седмица на бременността.

Установява се, че средно бременните употребявали по около 13 грама глутен на денонощие – диапазонът е от 7 до 20 грама.

Изследователите установяват, че рискът от развитие на диабет тип 1 се увеличава пропорционално на всеки 10 грама дневно потребление на глутен от бъдещата майка.

Вероятно глутенът може да предизвиква възпалителен процес и имунен отговор, но окончателните механизми как се случва това досега остават неизвестни.

Ключовият въпрос е защо заболеваемостта от захарен диабет тип 1 се увеличава точно сега, тъй като глутенът е част от хранителния режим на човека от древни времена.

Отговор на този въпрос дава още едно изследване, което доказва, че съвременните източници на пшеница са по-диабетогенни, отколкото тези, използвани преди десетилетия.

Безглутенона диета – спасение за детето, но вредна за майката

Захарният диабет тип 1 е заболяване, което никой не пожелава, дори и на най-злия си враг. Какво да кажем за така очакваната рожба?

Идеален вариант за всяка бременна може би е безглутеновата диета. И днес не е толкова трудно спазването на такъв хранителен режим.

Почти всички по-големи магазини се предлагат безглутенови хранителни продукти. Но призивите към бъдещите майки са да не са толкова категорични.

Повечето теории за връзката между глутена, който приема майката и развитието на захарен диабет тип 1 при детето се основават на животински модели. Необходими са допълнителни изследвания.

Това е само първият тест, който предполага съществуването на такава връзка. Затова е твърде рано да се отправят препоръки за спазване на специален хранителен режим от бъдещите майки.

Безглутеновата диета се радва на популярност не само сред хората с вродена непоносимост към този белтък, но и сред много привърженици на здравословния начин на живот.

Само в САЩ броят на хората, които ограничават глутена, е нараснал с 3 пъти от 2009 до 2014 г.

През 2017 г. бяха публикувани данни от мащабно изследване, които накараха много привърженици на здравословния начин на живот да се замислят за ползата от подобен хранителен режим. Бе обявено, че при прием на по-малко глутен се увеличава риска от диабет тип 2.

Анализирани са данни от 3 абсолютно независими проучвания, проведени в периода от 1984 г. до 2013 г.

Препоръките към бременните са да спазват принципа на умереност в храненето. Очакването на бебе не е оправдание за чревоугодничество.