Натрупаните обиди не само развалят настроението, но и могат да доведат до депресия, психически разстройства и до заболявания с летален изход.

До това заключение стигат лекари и психолози. Обидата може да обостри хронични заболявания, а в стресови ситуации добавя нови. Натрупаният негатив повлиява и на възникването на онкологични заболявания.

Натрупаните обиди - източник на здравословни проблеми

Гинекологичните проблеми и безплодието с неизяснена причина е възможно да са свързани с недомлъвки между партньорите. Често се появяват депресии и потиснати състояния.

Да задържаме обидите в себе си е изключително вредно за здравето. Това се отнася особено за хората, които от възрастта са натрупали достатъчно болежки.

Разстроените чувства могат да доведат до крайности обидения човек – да се опита да изяде обидата, поглъщайки огромни количества храна или да се потопи в тъгата на пиянството.

Възниква и проблемът с наднорменото тегло със съпътстващите го рискове – диабет, болки в ставите и високо кръвно.

НЕ на силните емоции при обида

Не е препоръчително да се реагира твърде емоционално на обида. Така например, учени от Калифорнийския университет в Сан Диего предложили на доброволци за 5 минути да се разсеят от своите мисли, след което им напомняли за техните обиди.

В резултат в групата на сърдитите се наблюдавали колебания в кръвното, при останалите всичко било в нормата. Учените отбелязват, че краткотрайните колебания на артериалното налягане не са вредни за здравето, но повишените показатели дълго време водят до хипертония, а това увеличава риска от сърдечен пристъп и инсулт.

Но изход има. Препоръчва се за контрол на артериалното налягане да се усвои техниката за релаксация, да се заемат със самовнушение и да усвоят дихателните упражнения, които помагат за справяне със стреса.

Не си позволявайте да анализирате прекалено задълбочено общуването, което ви носи негативни емоции. Не вземайте прекалено присърце семейните проблеми, научете се да ги обсъждате и да ги решавате. Използвайте навиците за водене на преговори не само в работата, но и у дома, ще ви бъдат много полезни както с децата, така и с половинката.