Гневът ни изглежда като негативна емоция. Когато изпитваме това чувство, веднага си казваме да се успокоим, да си отдъхнем. Но да отричаш своя гняв и да го криеш вътре не е задължително.

Яростта ни дава колосална енергия. Ако я насочиш в нужното русло, можеш да извлечеш полза от негативната емоция, уверен е експертът Джулиет Дейви. Тя дава 5 съвета, как да го направим.

Някои от нас постоянно си повтарят мантрата, че животът ни е изпълнен с любов, изобилие, добрина и състрадание и най-често съблюдават тези принципи.

Но в определени моменти всичко това отива на страна и ни поглъща истинска ярост. Сърцето бие лудо, дишането препуска, зъбите скърцат. Всички опити за успокоение не водят до нищо. Тази емоция изглежда напълно безполезна и неефективна, но това не е така.

Яростта – това е колосална енергия, която ни зове към действие

Гневът е огромна енергия, и невинаги ни води до нежелани за нас резултати. Зове ни към действие. Там, където има несправедливост, се появява и гнева, казва активистката и борец за мир и разоръжаване Сцила Елвърти.

Яростта е като бензин – ако се разлее навсякъде и някой драсне клечката, избухва страшен пожар.

Но гневът като гориво за двигателя притежава огромна мощ. И ако можем да храним с ярост, нашият мотор, той ще ни помогне да се движим напред, ще ни помогне да преодолеем всякакви житейски трудности и ще ни даде истинска вътрешна сила.

Получава се така, че яростта може да се укроти и да се пренасочи към благи цели. Но трябва да се действа бързо. Няколко изследвания показват, че гневът повишава креативността, но този положителен ефект не продължава дълго, защото яростта по своята природа бързо ни изтощава.
Креативността и яростта произхождат от един източник в психиката на човека. Този източник има и човешки потенциал.

Връзката между яростта и творческите способности е известна от древни времена. Древногръцката дума демоничен от една страна се свързва със зли демони, но също се превежда и като и божество, гений, дух на вдъхновението.

От психологическа гледна точка това означава стихийна сила, неукротим стремеж към инидивидуализъм. В демоничния модел креативността и яростта са конструктивно и деструктивно начало, произхождат от един източник в човешката психика, пише американският екзистенциален психолог и психотерапевт Роло Мей. Този източник има и потенциал за човека.

Да извлечем полза от яростта

Затова да обърнем своя гняв в полза, е нужно да не се потиска, а да се пренасочва. Ето 5 съвета, които ще ви помогнат да го направите:

1. Търсете творчески решения – гневът често ще буди у нас спомени за минали обиди и неуспехи, и си фантазираме как всичко би могло да стане по друг начин. Подобни фантазии могат да пробудят нашите творчески способности и да ни помогнат да намерим нестандартни решения.

2. Добавете решителност – злобата ни дава съсредоточеност, енергия и упоритост, които могат да ни помогнат да преодолеят препятствията и трудностите.

3. Опознайте себе си по-добре – разбирайки какво предизвиква у нас пристъп на ярост, ще направим важна крачка към усъвършенстването.

Осъзнаването на причината за яростта ни помага да престанем да се гневим и да пренасочваме енергията към творчески задачи.

4. Тренирайте – яростта дава прилив на енергия, който ни позволява да забравяме за умората.

5. Направете брейнсторминг – в моменти на ярост започваме да мислим нестандартно.