На какви въпроси за SARS-CoV-2 науката не успя да даде отговорите през изминалата година?

Преди повече от година Световната здравна организация получи информация за нова инфекциозна болест, провокаторът на която не е известен тогава.

За 1 година науката получи безпрецедентно много знания за коронавируса SARS-CoV-2 и представи няколко ваксини против него. Но на някои въпроси все още няма отговор.

Въпросите останали през отговор повече от година

1.Колко издържа имунитета против COVID-19

Експертите могат да дават много смели прогнози за продължителността на действието на ваксините, но да се узнае колко дълго имунитетът предпазва от повторно заразяване с коронавирус, просто не е имало възможност – за тази цел е необходимо време.

Информацията за устойчивостта на имунитета след ваксинацията, се основава на 4-месечни наблюдения след това, за днес е известна само за ваксината на компанията Moderna.

Изследването показва, че количеството антитела в кръвта на ваксинираните с нея хора превишава аналогичния показател на прекаралите COVID-19. Учените отбелязват, че това е непълна информация – наблюденията за нивата на имунните клетки /Т и Б лимфоцитите/ още продължава.

За другите ваксини днес информацията е още по-ограничена.

След прекаран COVID-19, според данните от неотдавнашно изследване, защитата се запазва не по-малко от 8 месеца. Учените установяват, че в кръвта на прекаралите инфекцията специфичните клетки с памет към коронавируса, които са способни бързо да активират образуването на антитела. Колко по-дълго могат да се запазят, все още предстои да се разбере.

2.Спира ли ваксинацията разпространението на болестта

Основният въпрос, на който отговарят изследванията на ваксините против коронавируса – колко са ефективни ваксините в предотвратяването на симптомната форма на COVID-19.

Дизайнът на тези изследвания се подлага на сериозна критика. Един от основните въпроси, който е без отговор, предотвратява ли ваксината само случаите на болестта със симптоми или напълно спира предаването на COVID-19.

За тази цел е необходимо да се предотврати безсимптомна инфекция, тъй като носителите на вируса, които са без симптоми, също могат да заразят околните.

Данните за безсимптомни случаи след ваксинация представят само разработчиците от Оксфорд. От над 6600 участници в изследването, които преминават PCR тест, безсимптомна инфекция била установена при 29 ваксинирани и 40 неваксинирани.

3.Защо при едни е по-тежко, а при по-леко

Един от най-мистериозните въпроси на пандемията – защо едни хора боледуват в лека форма, а други в тежка. Съществуват редица предположения, защо при едни от рисковата група – с хронични заболявания, в напреднала възраст, мъже, тежката форма се развива по-често.

Засега те остават предположения. Загадка остава ролята на генетичните фактори и факторите на околната среда. Това илюстрира изследването на протичането на COVID-19 при еднояйчни близнаци, които живеели заедно и работели на една работа.

При единия от тях болестта била лека, но при другия се развили тежки усложнения. В този случай учените не откриват нито един фактор, който би провокирал толкова различно протичане на болестта.

4.Колко дълъг е „дългият” COVID-19

Известно е, че след прекаран COVID-19 някои патологични симптоми могат да се запазят в продължение на месеци. Възможно е да възникнат не само при тези, които са я прекарали в тежка или в средно тежка форма.

Неотдавнашно изследване показва, че дори при 1/3 от хората, които са се лекували у дома от лека форма на коронавирусна инфекция, поне един от постковид симптомите присъстват след 30-45 дни.

Към такива симптоми се отнасят слабост, задух, загуба на обоняние и вкус. На хората по-рядко ги „преследва” кашлица, болка в гръдния кош, главоболие.

Какво може да се смята за „дълъг ковид”, колко е разпространен този проблем и колко дълго могат да се запазят болезнените симптоми, все още предстои да се определи.

5.Какво ще се случи с вируса, когато пандемията приключи

Експерти изказват мнение, че след края на пандемията коронавирусът ще остане с нас за дълго – възможно е да стане един от сезонните простуди. Размахът на инфекцията ще зависи от много фактори, например, колко от хората ще се ваксинират от коронавируса, колко устойчив ще се окаже имунитетът.

COVID-19 може да стане инфекцията с ежегодните епидемии, ако имунитетът срещу него продължи около 40 дни, както в случая със сезонните коронавируси.