Празникът, който се отбелязва на 21 януари, е един от най-приятните, тъй като е посветен на прегръдките. Денят, в който можем да се прегръщаме за първи път се отбелязва в САЩ през 1986 г., тогава е обявен за Национален ден на прегръдките.

По традиция за празника можем да прегръщаме дори и непознати хора. Освен това често по света в чест на тази дата се провеждат различни флашмобове.

Историята на този навик, както и на прегръдките наброява няколко десетилетия. Археолозите в началото на новото хилядолетие откриват при разкопки двама влюбени, нарекли ги „Любовниците от Валдаро”. Изследователите се интересували най-вече от това в каква поза лежали скелетите – те били прегърнати. Тази прегръдка наричат дори обятия на любовта.

Истината е, че в такова положение били поставени след смъртта. За изследователите обаче се оказва важно, че хората са се прегръщали още от времената на неолита. Възрастта на находката е 6000 години.

Лекарите отбелязват, че прегръдките се отразяват благоприятно и на здравето на човека.

Как прегръдките могат да ни направят по-здрави

Полза за здравето

Доказано е, че прегръдките носят не само положителни емоции, но оказват и положително влияние върху психическото и физическото здраве. И често те, дори влияят на хормоналния фон.

Окситоцин – хормонът, който се отделя при прегръдките, тактилните контакти, отговаря добро здравословно състояние, укрепва се имунитета. Освен това, в момента на тактилен контакт се предполага, че се отключва част от мозъка, реагираща на опасността, понижава се нивото на кортизол – хормон на стреса.

В нервната система по време на прегръдките се активизират рецептори, които усилват усещането за грижа и безопасност.

Например, ако след тежък стрес прегърнем близък човек, успокоението идва много по-бързо.

Също по време на прегръдките се отделя серотонин и ендорфини. По времето, когато хората се прегръщат, в мозъка постъпва сигнал за образуване на т.нар. хормони на щастието.

Повишаването на настроението предизвиква подобряване на самооценката, понижава се риска от депресивни състояния и потиснатост.

В прегръдките на другия, дори приятелски, човек не се чувства самотен.

Ендорфините и серотонинът попадат в кръвта и се разпространяват из организма. Положителната нагласа добре се отразява и на повишаването на работоспособността и на ученето.

Ако чувстваме тъга, трябва да прегърнем някого от по-близо – приятел, майка, мъж и дете.

Важността на обятията за детето

Особено важни са прегръдките за детето. Известно е, че родителската ласка и грижа, чувството на любов, значително намаляват рискът от възникване у детето на проблеми с психическото и с физическото здраве в бъдеще.

Прегръдките – това са едно от проявленията на тази любов и загриженост. Всъщност – прегръдките са физическо докосване.

Така работи и навикът да държим детето за ръката. Това е не само и не толкова безопасност, колкото проявление на привързаност и грижа.

Има версия, че прегръдките укрепват имунитета и на малките деца. Това е като зона на отговорност на окситоцина и на ендорфина. Това са хормони на щастието, а щастието способства за усилване на вътрешните сили на организма.

Децата, които често се прегръщат от родителите, както показва практиката, боледуват по-рядко, имат по-силен имунитет и израстват открити за любовта и състраданието.

Как често са ни необходими прегръдки

Още през 20-ти век психотерапевтите обръщат много внимание на прегръдките в посока изучаване. Представена е теория от американски специалист, според която имаме нужда от не по-малко от 8 прегръдки всеки ден, по-добре и повече.

Това ще ни осигури минимум положителна нагласа. Прегръдките – това са обмен на енергия, и най-важното, че е положителен.

За по-добро здравословно състояние е препоръчително да се прегръщаме по няколко пъти дневно. Но е важно да разбираме, че то трябва да е осъзнато желание, в противен случай няма да е от полза здравето.

Интересни факти за прегръдките

Изследванията, които са проведени от Университета Дънди, си поставят за цел изучаването на това колко дълго се прегръщат хората. Учените изучават 188 спонтанни прегръдки.

И те изучават този навик само между спортистите с техните треньори и конкуренти по време на Олимпийските игри през 2008 г.

По резултатите става ясно, че средната продължителност на прегръдката е малко повече от 3 секунди.

И тази продължителност не зависела от пола, нито от националността.

Има и още една статистика – всеки месец човек прекарва в обятията на други хора средно около час. Прегръщат се не само хора, но и животни.