Сега е сезонът на най-лошите простуди и грипни състояния и според някои учени, тази година е най-големият пик на заболеваемост.

Шансовете вие или някой ваш познат да е с вирус в момента са големи, а тази година изглежда, че противогрипната ваксина не помага на всички.

Затова е много вероятно да търсите облекчение навсякъде, където можете да го получите. Но вместо да губите парите си в постоянни набези до кварталната аптека, опитвайки всяко ново чудодейно лекарство против грип, по-добре отскочете до местния магазин за алкохол, вземете си бутилка хубаво уиски и вместо лекарство, си направете горещ пунш.

Една от основните причини тялото ви по-трудно да се преборва с настинката, е недоспиването. Затова бъдете добре отпочинали.

Най-добре е да съчетаете добрия сън с добрия горещ пунш. По този начин симптомите на настинката ще бъдат облекчени.

В продължение на десетилетия хората са използвали горещия пунш като естествено средство за облекчаване на всички болки и страдания, които са свързани с обикновената настинка.

Прието е, че той е едно от онези естествени средства като пилешката супа. Те действат, не защото има действителни съставки или причини, които да влияят на състоянието ви, а защото вашият мозък мисли, че действат.

Но изглежда, че горещият пунш наистина помага - той облекчава запушения нос и ни помага да заспим, когато сме болни. Не само това, но алкохолът вътре уискито също помага в борбата с инфекцията и развитието на микроорганизмите.

Уискито е чудесен деконгестант - алкохолът разширява кръвоносните съдове, което улеснява лигавиците да се справят по-бързо с инфекцията.

А в комбинация с билков чай, пчелен мед, лимон и топла пара, излъчвана от напитката, вие имаме перфектното питие, което помага да се отървете от вашите симптоми на настинка.

След като изпиете чашата горещ пунш, вие ще дишате не само малко по-лесно, но алкохолът ще помогне за по-дълбокия сън.

Както при всяко лекарство, което включва алкохол като основна съставка, трябва да бъдете предпазливи. Това означава, че не е вариант, за да се излекувате бързо, да изпиете няколко горещи пунша един след друг.

Докато малкото алкохол в една напитка е чудесно средство за заспиване и събуждане освежен, твърде многото алкохол води до лош сън и неприятни симптоми на махмурлук на следващата сутрин.

Така ще се чувствате много по-зле, отколкото само с настинката си. Така че придържайте се към правилото: всичко е полезно, когато се прави с мярка.

Ето и нашето предложение за идеалната рецепта за горещ пунш:

Една чаена чаша гореща вода

Едно пакетче билков чай

50 мл бърбън

1 супена лъжица мед

1 резен лимон

Налейте гореща вода в чашата и оставете вътре пакетчето чай в продължение на около 2-3 минути. Махнете пликчето с чая и добавете мед, като през цялото време разбърквайте, за да се разтвори.

Накрая изсипете уискито, добавете сока на изцедения лимон, разбъркайте и изпийте на малки глътки. Веднага ще почувствате облекчение.