Жегата е едновременно и мечта на много, на които им се иска лятото да се пекат на слънце, да излязат в така мечтания и очакван отпуск, за да отидат на почивка на море или на планина, или и двете, и източник на сериозни проблеми, тъй като се отразява на цялостното ни здравословно състояние.

Страдат и болните от сърце, и хората с повишено кръвно, да и тези с крепко здраве понякога трудно понасят горещините.

Какви са лекарските препоръки как да преживеем летните жеги, които се задават през следващите дни

Когато температурата в големите градове надмине 30 градуса, за техните жители идват трудни времена, необходимо е повишено внимание и спазване на редица правила.

Асфалтът по големите градски улици и булеварди силно се нагрява и започва да повишава температурите допълнително и наоколо.

Спасение от допълнителния загряващ ефект на пътната настилка са дърветата, но с цел максимално разширение на градските улици, за да поемат по-голям трафик, не на навсякъде има достатъчно дървесна растителност.

Когато температурите се повишат над 30 градуса в градовете, не се препоръчва, както повечето от нас знаят, да се излиза по улиците в периода, когато слънцето е най-високо на хоризонта и съответно нагрява най-силно.

Много горещо става обикновено след 11 часа, но пикът и най-високите температури се отчитат след 14 часа, като температурите започват да се понижават едва след 17 часа. Тогава е добре, ако се налага да сме навън, да се снабдим с достатъчно вода и да сме с подходящи дрехи.

Какви мерки трябва да се предприемат срещу евентуално прегряване

Няколко са съветите, които позволяват по-леко преживяване на жегата и своевременно предотвратяване на риска от прегряване.

Необходимо е да сме облечени с подходящи дрехи за горещо време – леки и свободни от естествени материали.

Идеален вариант за дрехите от памук и задължително в светъл цвят. Не трябва да се забравя и за шапката, която предпазва главата от непосредственото въздействие на слънцето.

Необходимо е да се обличаме така, че да няма открити части на тялото, тъй като ако не се спазва това правило, може да се стигне до изгаряне на кожата при продължително излагане, особено в следобедните часове.

В спешен порядък е добре да подготвим уредите за охлаждане, тъй като от сравнително хладно за сезона време, през следващите дни ще преминем към стойности, характерни за същинския разгар на лятото – над 35 градуса. Затова климатици и вентилатори трябва да са в готовност.

За прозорците трябва да предвидим плътни и тъмни завеси, ако са с южно или западно изложение, тоест слънцето грее най-силно, когато е най-горещо, трябва да предвидим и допълнителни завеси от светъл цвят, който да поглъща силните слънчеви лъчи.

В случай че ако по обяд в горещ ден ни се наложи да излизаме по работа, следва да се придвижваме, без да бързаме, като избираме маршрути, които са предимно сенчести.

Също е препоръчително да преразгледаме своя хранителен режим – в жегата е добре да спрем да пием бира и други алкохолни напитки. Най-добър вариант за горещите летни дни е обикновената питейна вода или минерална.

Все пак питейният режим следва да се подбира индивидуално в зависимост от здравословното състояние. Добре е да се консултираме с лекуващия си лекар за количеството сол, което да приемаме, когато е много горещо, дали не е необходимо малко повече.

Какво друго е важно да спазваме в жегата

Повишението на температурите може да се отрази неблагоприятно на здравословното състояние и доведе до обостряне на хронични заболявания. Това е по-вероятно да се случи при прегряване, затова трябва да ограничаваме физическата активност.

Тренировките е най-добре да се провеждат в ранните сутрешни часове или във вечерните, когато вече е по-прохладно.

Ако се налага да прекарваме повече време директно на слънчева светлина, е добре да предвидим чадър или шапка, важно е вратът да е покрит. Силното слънце може да доведе до доведе до изгаряне на непокритата кожа на врата.