Последствията от сътресение на мозъка са изключително неприятни – поява на гадене, слабост, световъртеж. С това се сблъсква почти всеки веднага след травмата на главата.

Понякога обаче се случва така, че последствията от сътресението се проявяват не веднага, а е възможно това да стане доста по-късно.

Какви са възможните отложени последствия и какво да се направи, ако сътресението на мозъка напомни за себе си доста след получената травма на главата.

Много са хората, които поне веднъж в живота си са получавали силен удар по главата. Що се отнася до професионалните спортисти, хората, които водят активен начин на живот, живеещи в дивата природа, занимаващи се с конни спортове, гимнастика, различни видове борба, сноуборд, паркур, други екстремни видове спортове, за тях травмите на черепа с различна степен на тежест са гарантирани.

Такива травми често се съпровождат със сътресение на главния мозък. Но далеч не във всички случаи човек знае за това, особено ако след удар по главата не е търсил медицинска помощ.

Как се разпознават отложените последствия на сътресение на мозъка

Естествено, на този фон много се интересуват от въпроса – кога могат да се проявят отложените последствия, какви могат да са, как се разпознават и могат ли да се предотвратят, ако вече е налице травма на главата, за да не се почувстват в пълна степен последствията от сътресенията.

Разпознаване на сътресението

За начало трябва да се разпознае наличието на сътресение при травма. Помните ли всички обстоятелства около травмата или някаква част от събитията, предшестващи удара, които не можете да възстановите в своята памет?

Може би има някакъв период след травмата, който не помните или помните много смътно? В случай на загуба на паметта преди травмата или след нея, може да се говори за сътресение на мозъка.

Ако такъв момент не е имало, то най-вероятно се касае за силен удар на главата без сътресение.

В случаите на истинско сътресение, а неговият диагностичен критерий, както става ясно е амнезия, то последствията са много по-изразени.

При силен удар, който не се съпровожда със загуба на съзнание и краткотрайна амнезия, последствията може да са много по-леки.

Важно е да сме наясно, че силните удари по главата никога не остават без последствия., те винаги остават свой отпечатък, дори и ясно да помните как сте получили травмата на главата.

Последствия от травма на главата

При травми се изместват костите, възниква рязко ограничение на подвижността в т.нар. шевове на черепа. Това води до нарушение на циркулацията на кръвта и на гръбначномозъчна течност в кухината на черепа.

Нарушава се отокът на венозна кръв и лимфа, лицето и скалпът се подуват, под очите възникват изпъкнали торбички. Често може да се забележи, че лицето е бледо.

Силните травми на главата, независимо от точката на удара, винаги влияят на кръвоснабдяването на главния мозък. Затова и последствията от травмата на черепа са напълно очевидни, особено ако са се съпровождали със сътресение.

Основни последствия от травми на черепа са следните:

 • Главоболие;
 • Подуване;
 • Раздразнение на кожата на лицето;
 • Сини кръгове под очите;
 • Болки в шията;
 • Протрузии и хернии в шийния отдел на гръбначния стълб;
 • Промени в настроението;
 • Склонност към депресия;
 • Лошо настроение без причина;
 • Възможно влошаване на паметта;
 • Нарушаване на мисловните процеси;
 • Шум в ушите;
 • Забавяне на растежа на косата;
 • Отслабване на зрението.

Всичко това естествено са доста неприятни неща, които значително влошават качеството на живот на човек и го карат да изпитва сериозен дискомфорт. А това се отразява на работата и на поведението у дома.

Всякакви деформации на черепа не се ограничават само до главата и шията. Някои от последствията на травмите се развиват с десетилетия. С времето в процеса се включва целият гръбначен стълб. Ето така се случва.

При изместване на костите на черепа се извърта цялата задтилна кост, под нея се измества първият шият прешлен, а след това и всички останали прешлени и кости до самото стъпало.

За да не се допуска измества на прешлени и засягане на целия гръбначен стълб 10-14 дни след травмата е добре да се отиде на лекар. При успешно лечение може значително да се намалят и напълно да се отстранят всички последствия от мозъчни сътресения.

Освен това мозъчното сътресение в далечното бъдеще може да стане причина за сериозни невродегенеративни заболявания. Например, хронична травматична енцефалопатия.