Много често ни се налага да слушаме, че е по-добре да консумираме приготвена у дома храна, вместо да използваме, например, купените от магазина полуфабрикати. Въпреки това неотдавна специалистите от Университета Раш опровергали това мнение.

Те установили, че колкото повече време човек прекарва в приготвянето на храна, толкова на голям риск излага здравето си. За това има много причини…
На първо място домашно приготвената храна далеч не винаги се явява синоним на полезна.

Много хора си приготвят у дома ястия, богати на мазнини и въглехидрати, да и още добавят твърде много растителни масла, сол, подправки и други не толкова полезни съставки.

Повечето от домакините опитват няколко пъти храната в процеса на нейното приготвяне и така приемат допълнително калории.

Освен това, когато в приготвените ястия са вложени толкова усилия, „кулинарките“ се смятат просто за длъжни да изядат поне 2 по-големи порции.

Изследователите анализирали медицинските показатели на 2755 жени на възраст от 42 до 52 години за последните 14 години.

Тях ги интересувало наличието на метаболитен синдром, признаците на който са повишени нива на холестерола в кръвта, хипертония и наднормено тегло. В перспектива този синдром може да доведе до развитието на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет.

Учените също така проучили начинът на живот на тези жени. Установило се, че най-лоши резултати по отношение на здравословното състояние показали жените, които прекарвали най-много време в приготвянето на храна и миенето на посуда.

А ако за известен период от време те спирали да приготвят храна у дома, тогава рисковете, свързани с метаболитния синдром, се понижавали с 1/3.

Именно поради това домашната кухня не се явява панацея срещу затлъстяването и неприятностите със здравето, твърдят учените.
Като алтернатива те съветват да употребяваме полезна готова храна, която се продава на порции.

Така не само ще спестите времето, което обикновено вие разходвате за приготвянето на храна, но и ще се предпазите от преяждане, посочват още те.

Според ръководителя на изследването доктор Аппенлханс, това може да бъде отличен изход за хората, страдащи от повишен апетит да се избавят от него и поради това, обръщащи по-голямо внимание на приготвянето на домашна кулинария.

„Въпреки че причините, стоящи в основата на тази взаимовръзка засега са неясни, резултатите от изследванията говорят за необходимостта да се постави под съмнение целесъобразността от приготвянето на храната у дома за поддържане на добро здравословно състояние “ – смята доктор Аппелханс.

На свой ред, учените от университета на Нов Южен Уелс, Австралия, доказали, че за избавянето на излишните килограми помага не само правилното хранене, но и правилното дишане.

Следва и откритието впоследствие. В кръвта на човека се съдържат един от видовете мазнини – триглециридите, състоящи се 3 вида атоми – въглерод, водород и кислород. За да се избави човек от тях, е необходимо да се активира процеса на окисление.

При окисление на 10 кг мазнини 8.4 кг от тях „излизат“ през белите дробове под формата на въглероден диоксид, а останалите 1.6 кг се превръщат във вода. При това за активирането на процеса на окисление обемът на вдишания въздух е необходимо 3 пъти да надвишава обема на изгаряните мазнини.

За да се окислят 10 килограма мазнини, е необходимо в организма да постъпят 29 килограма кислород. Тогава ще се образуват 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.