Зимата е особено трудно време за хипертоници и болните от сърце. През този период от годината самата природа е срещу тях.

В повечето изследвания на северните райони на света, които са провеждали канадски учени, е установено, че с понижаването на средната годишна температура на всеки 10 градуса се свързвало с намаляване на средната продължителност на живота на мъжете с 6 години.

Изследване на шведски учени от Университета Лунд показва, че количеството сърдечни пристъпи започва да се увеличава още при достигането на температурата до 0 градуса.

И колкото повече се понижава, толкова по-чести били инфарктите и другите сърдечни пристъпи. Освен това на възникването на тези пристъпи влияели и други времеви фактори – силен фактор, кратката продължителност на деня през зимата и повишената влажност на въздуха.

Повечето, при които възникват такива проблеми, са били хипертоници. И това е обяснимо – повишаването на кръвното способства за развитието на инфаркти и инсулти.

Фактори на времето и здравето

Всички добре знаят, че студеното време способства за развитие на болести на дихателните пътища и предизвиква обострянето им, ако те вече съществуват.

По-малко известно е, че зимното време и ниските температури могат да окажат същото неблагоприятно влияние върху хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания.

Тези метеорологични фактори способстват за повишаване на кръвното, развитие на хипертонични кризи, инфаркти и инсулти.

При хората, предразположени към хипертония, болестта най-често се открива през зимните месеци.

На фона на студеното време започва по-често да ги безпокои главоболие, появява се т.нар. мъгла в главата, „искри” и „мушички пред очите” и други симптоми на повишено кръвно.

В резултат те се обръщат към лекар, и им откриват хипертонична болест.

На лекарите са понятни физиологични механизми, предизвикващи повишаване на артериалното налягане през зимата. Те са свързани с поддържане на нормална телесна температура.

За да се осигури и да се избегне преохлаждане при студено време, сърцето е необходимо да работи по-интензивно, а повърхностните съдове се свиват, за да намалят загубата на топлина през кожата.

Неблагоприятно влияние също така оказват и колебанията в температурите и атмосферното налягане, типични за последните зими.

Реално те са опасни при напреднала възраст на фона на хипертония и сърдечни заболявания.

Освен метеорологичните фактори значима роля играят и особеностите на храненето и поведението през зимата.

За съжаление, през този сезон се ядат повече мазни и солени продукти, а физическата активност е по-малко.

Смята се, че мазната храна помага за сгряване, но всъщност вредата от нея е повече от ползата. Способства за прогресиране на атеросклероза, а повечко солено повишава кръвното, способства за развитие на отоци.

През зимата повечето от нас не толкова физически активни. При напреднала възраст хората не трябва да се затварят в своя дом, а по-често да се разхождат, повече време да се отделя на физическата активност.

Умерените физически натоварвания са много полезни при всяка възраст.

Въпреки всичко това, у нас се подценява вредното влияние на студа върху здравето. Мащабни изследвания, проведени във Великобритания показват, че заради студовете преждевременно умират между 30 и 40 000 души всяка година.

У нас такива изследвания не са провеждани, но българската зима през определени периоди е доста по-сурова от британската. За пикът на зимата у нас се приема, когато температурите и през деня не успяват да стигнат до 0 градуса, това са т.нар. ледени дни.

Изводът е очевиден. При хипертония и заболявания на сърцето през зимата е особено важно да се контролира добре кръвното и да се съблюдава лечението.

При необходимост трябва да се коригира терапията, да се увеличава дозата лекарства или да се добавят нови препарати, това е необходимо да се прави заедно с лекар.

Много е важно за спешните случаи да имаме под ръка препарати за бързо понижаване на кръвното за предотвратяване на хипертоничната криза.

Обикновено за тази цел се използват препарати с каптотрил, това е ангиотензин превръщащ ензимен инхибитор – ½ или 1 таблетка се сдъвкват и се държат под езика до пълното абсорбиране.

Също така могат да се използват и препарати с нифедипин с краткотрайно действие, но те са с повече странични ефекти.

Утрото е по-мъдро от вечерта

Също е изключително да се приемат препарати за понижаване на кръвното правилно по време. Преди е било по-лесно, когато е трябвало да се пият по 3-4 пъти дневно, времето се разделя на равни интервали и таблетките се приемат, и така се свиква.

Днес повечето лекарства са с по-продължително действие, и е достатъчно да се приемат по едно на денонощие. Но кога да се прави това сутрин или вечер преди лягане?

Неотдавна във водещото кардиологично списание в ЕС бе публикувано мащабно изследване на испански учени, в което еднозначно се заявява, че хипертониците трябва да пият препарати преди лягане. За да стигнат до това заключение, голяма група учени от Испания наблюдавали в продължение на 6,3 години 19 000 хипертоници.

Оказва се, че при тези, които си пили хапчетата за кръвно вечер, кръвното се понижавало по-добре и освен това с 40-60% по-рядко се регистрирали случаи на инфаркт на миокарда, инсулти, сърдечна недостатъчност, операции по поставяне на стентове в съдовете на сърцето и смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Авторите стигат до категорично заключение – приемът на препарати за понижаване на кръвното преди лягане е по за предпочитане, отколкото сутрин, в началото на деня.

Изследването на испанските учени е интересно като заключения, но не трябва да се абсолютизира. При високо кръвно може да се направи разделение на 3 групи. При първата, това са повечето, кръвното през нощта е с 10-20% по-ниско, отколкото през деня.

При 1/3 обаче през нощта то се понижава недостатъчно при 2-рата група или дори се повишава още повече – при 3-тата група.

От последните 2 групи препаратите е по-добре да се приемат именно през нощта, те ще потискат нощното повишаване на кръвното или недостатъчното му понижаване по време на сън.

Това предотвратява инфаркти и инсулти, които в такива случаи стават сутрин. Ако повишеното през деня кръвно се понижава достатъчно по време на сън, то препаратите е по-добре да се приемат сутрин. Така ще „погасяват” повишенията на кръвното, предизвикани от физическа активност, стрес и т.н.

За да се определи какъв е типът на хипертонията, е необходимо да се проведат продължителни наблюдения, и най-добре да са най-малко 48 часа.

Това помага за точното определяне на денонощният профил на кръвното, и правилно, с отчитане на индивидуалните особености, да се определи как да се препарати за сваляне на кръвно.

Какви упражнения могат да свалят кръвното

Факир

Бавно, отстрани повдигаме ръцете над главата, леко свити в лакти – поза подобна на тази за молитва. Лактите трябва да са във вертикална повърхност с раменете.

Завъртаме главата надясно за 30 секунди, след това наляво, и така 5 пъти.

Ръце надолу, брадичка към небето

Ръцете са отстрани на тялото, издаваме ги леко назад, под ъгъл около 15 градуса. Едновременно с всички повдигаме брадичката нагоре, разтягайки се на различни страни, и след това в изходно положение – 5 пъти.

Гъска

Спускаме главата напред, към гърдите. Завъртаме подбрадичката към рамото за 30 секунди, след това обратно.

Връщаме се към изходно положение, след това с обръщане към другото рамо, и така 5 пъти.

Физзарядката за шията следва да се изпълнява всяка сутрин по 5 пъти. Не трябва да се отказваме от лекарствата. Само постепенно и под лекарско наблюдение, в противен случай са възможни значителни колебания в кръвното, които организмът не може да балансира.

Натоварването и амплитудата се увеличават равномерно, за да не се стига до неблагоприятни ефекти. Тялото обича умереното, всякакви резки промени водят до претоварване и различни отклонения, които могат да са сериозна опасност за здравето.