Какво може да се направи, ако бъдещата майка, още без да знае за своето ново състояние, е приемала лекарства, пила е алкохол, пушила е или е посещавала сауна?

Ако жената предварително планира раждането на дете, то още преди зачеването се консултира с лекар и променя начина си на живот. Но понякога двете чертички в теста за бременност се оказват съвсем неочаквани.

Какво може наистина да навреди за развиващия се плод

Прием на лекарствени средства

Някои препарати могат да станат причина за спонтанен аборт или за пороци в развитието на детето. Когато се оценява риска от въздействието върху плода, трябва да е ясно за какви лекарства става въпрос.

Антиконвулсанти, например, са строго противопоказни, а еднократният прием на парацетамол най-вероятно по никакъв начин няма да се отрази на детето и на протичането на бременността.

Ако сте приемали някакви лекарства, задължително уведомете за това на акушер-гинеколога, за да може да оцените ситуацията.

Вирусни и други инфекции

Ако в първия триместър на бременността сте преболедували от вирусна инфекция или грип, то последствията трудно могат да се предскажат.

Теоретично това може да се отрази на развитието на детето – най-често се засягат централната нервна система и сетивните органи.

За установяване на нарушенията се прави ултразвук. Тези заболявания не са основание за прекъсване на бременността.

Съвсем друг е въпросът, когато става въпрос за рубеола. В този случай инфектирането в началото на бременността е пряко медицинско показание за аборт, тъй като вирусът се отразява изключително негативно на плода

Заболяванията, представляващи най-голяма опасност за бъдещето дете са отделени в отделна група. Сред тях освен рубеола са и токсоплазмоза, цитомегаловирусна инфекция и херпес.

Алкохол и тютюнопушене

Ако сте изпили ½ чаша червено вино, повод за безпокойство няма. Но ако количеството спиртни напитки е значително, то риск от негативно въздействие върху плода със сигурност има.

Прогнозирането на последствията върху плода е на практика невъзможно. Също има значение, дали и партньорът е бил под влиянието на алкохола по време на зачеването.

Има дори такова понятие „карнавални деца” или „уикенд деца”. Така в миналото са наричани децата, които са заченати от родители, които са били в нетрезво състояние.

Пушенето на майката влияе както на развитието на детето, така и на износването.

Сред възможните усложнения са фетопланцетарна недостатъчност, забавяне на развитието и хипоксия на плода.

За да се избегнат подобни последствия, е необходимо да се спрат цигарите, веднага щом жената разбере за бременността.

Ако за бременната е непосилно да го направи, дори и в името на здравето на детето, то може да опита на първо време поне да ги намали.

Днес се предлагат и хапчета, които потискат проявленията на никотиновата зависимост, но е добре употребата им да се консултира с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог.

Посещение на сауна

Сауната в ранните срокове на бременността може да представлява опасност, тъй като значителните колебания на температурата и на влажността е възможно да задълбочат стреса, който изпитва женския организъм. Като следствие е възможен спонтанен аборт.

При оценка на рисковете е необходимо да се вземе предвид, че сауните са различен тип. Във финландските сауни въздухът се нагрява до 110 градуса, а в турските до не повече от 50 градуса.

Повечето сауни у нас са от типа на турските и въздухът се нагрява до не повече от 45-47 градуса. Това означава малко по-топло, отколкото в горещ летен ден и дори сравнимо при излагане на слънце.

Кога се зачеват повечето деца в България

У нас традиционно много деца се зачеват в периода около Коледните празници до Бабин ден по стария календар 8 януари.

Тогава повечето двойки са си по домовете, създава се усещане за уют, което предразполага интимна близост, като добавим и няколко поредни почивни дни, и всички представки са налице.

Допълнителен фактор е и студеното време, няма големи възможности за пътуване или да има те са неудобни, тъй като трябва да се носят много багажи с дрехи.

Затова е добре да сме внимателни с употребата с алкохол, тъй като чудото на зачеването може да стане точно по празниците.