Да се спи само по 4 часа без вреда за здравето и за продуктивността – това е едва ли не мечта за всекиго? Но докато повечето от нас само мечтаят за такива способности, единици са тези, които ги имат.  

Недоспиване – как влияе на мисленето и концентрацията

Изследователи от Калифорнийския университет на Сан Франсиско, изучаващи проблемите със съня, разказват за баща и син, които сами се обръщат към тях, за да демонстрират уникалните си способности.

Тези хора наистина притежават рядка способност пълноценно да се възстановяват с минимум 4-5 часа сън. Всички когнитивни тестове те изпълнявали наравно с тези, които са спели редовно по 7-8 часа, или дори ги превъзхождали.

Повечето от нас си мислят, че недоспиването не влияе на мисленето, концентрацията и на запомнянето. Но това е заблуждение, което лесно може да се опровергае, ако същите хора бъдат оставени да се наспят добре.

Ситуацията може принципно да се промени. Проблемът е, че учените са открили тази генетична мутация, която дава възможност да спим малко и добре да се наспиваме.

Ключов се оказва мутантният ген NPSR1, който образува по-чувствителен и активен, повече от обикновено белтък – невропептиден рецептор NPSR1.

Когато същата мутация NPSR1 е внедрена при опитни мишки става чудо. Гризачите започват да спят двойно по-малко, без загуба на бодрост или други странични ефекти, а способностите за запомняне, дори се подобряват.

Как да се сдобием с тази на пръв поглед полезна мутация

Интересно е, че същата мутация се установява и при други хора, освен бащата и сина, които имат възможност малко да спят, без проявление на характерните признаци на недоспиване.

Характерни особености на тези хора са оптимистичност, активност и повишена способност за изпълнение на много задачи едновременно.

На тях им харесва да са заети. Те никога не стоят без работа и не си губят времето, споделят изследователите.

Дали тази мутация няма други странични ефекти, които да водят до по-бързо износване на мозъка, засега не е ясно.

Например, как се отразява наличието и в напреднала възраст, дали не е свързана с предразположеност към деменция или с Алцхаймер, засега не е ясно.