Рехабилитация представлява комплекс от мероприятия, които са насочени към максимално възстановяване на загубените заради болест функции.

Грижата за болен след инсулт в домашни условия включва не само хранене и хигиенни процедури. Много е важно за възстановяването на загубените способности, получилият инсулт да започне да се справя с ежедневните процедури. 

Правила за грижи след инсулт - кои са най-важни

Какво е необходимо да знаем при грижа за болен след инсулт

Инсулт е едно от най-разпространените заболявания на сърдечно-съдовата система. Последствията от него могат да са най-различни – парализа, невъзможност за самообслужване, психически нарушения.

Случаите, при които болни, прекарали остро нарушение на мозъчното кръвообращение, остават самостоятелни що се отнася до ежедневните процедури, се срещат много рядко. Най-често е необходима допълнителна грижа.

Не всички могат да си позволят да наемат медицинска сестра и се грижат за роднините си сами.

Затова е много важно да се познават основните правила и нюанси на подобна грижа.

Много погрешно се предполага, че обслужването на болния, прекарал инсулт, се състои в хранене, къпане и задоволяване на физиологичните нужди. Но това не е така.

Не по-малко важен е и психологическия комфорт на такъв човек. Особено важно е това за човек в работоспособна възраст, който до преди болестта е водел активен начин на живот.

Такъв болен трудно се адаптира и възприема новата действителност.

Ако при такива пациенти последствие от заболяването е ограничаване на физическата активност, то на тях им се иска по-бързо да се възстановят.

Но това е невъзможно. Необходим е доста продължителен цикъл на рехабилитация с масаж, лечение и лечебна физкултура.

Необходимо да се помни, че промените могат да касаят не само физическите възможности, но и психиката.

Тези болни често стават избухливи, раздразнителни. На тях им се струва, че възстановяването протича твърде бавно, те започват да нервничат и да показват своето раздразнение на околните.

Затова тези, които се грижат за роднини, прекарали инсулт, имат нужда от търпение и подкрепа. И разбирането, че близкият е просто болен, и е необходимо да му се помогне.

Хигиена и грижа за кожата на болния

Ежедневната грижа включва и хигиена на болния. Ако пациентът е на легло, тялото се почиства с кърпа. Ако се движи, то къпането може да стане и в банята, но е необходима помощ на близките.

Всички принадлежности – хавлия, сапун, трябва да бъдат подготвени предварително. Ваната се пълни с топла вода, в помещението не трябва да бъде горещо. За удобство на болния във ваната може да се постави ниска табуретка, сядането на която ще улесни къпането и по-малко ще се уморява.

Ако болният се придвижва сам, то трябва да има увереност, че по пътя към банята няма препятствия. В идеалния случай могат да се направят специални дръжки по стените.

С тяхна помощ ще бъде по-лесно на болния да влиза и излиза от банята.

Такива пациенти обикновено се къпят в следната последователност:

  • Първоначално се мият лицето и ръцете.
  • След това се насапунисва, след което се измива пяната с топла вода.
  • След това се мие главата и накрая гениталиите.

Ако мъжът трябва да се избръсне, това е по-добре да се направи след къпането. Кожата ще бъде нагрята и намалява риска от възникване на раздразнения. 

По-добре е да се използва електрическа самобръсначка, която е по-безопасна.

След водните процедури тялото на болния трябва внимателно да се изсуши с хавлия, а слабините да се обработят с пудра.

След прекаран инсулт кожата става по-чувствителна, затова и лесно се развива подсичане.

Как да помогнем с ежедневните дейности

Следствие от инсулта е ограничение на движението в крайниците, поради което за болния става по-трудно да се справя със съвсем елементарни неща от бита. Голямо затруднение създава процесът на самостоятелно обличане.

Затова е необходимо да помогнем на болния или да създадем условия, при които този процес ще бъде максимално облекчен.

Особености на храненето

След инсулт често се нарушава процесът на преглъщане и предъвкване на храната, затова храненето изисква максимална отговорност.

Храната не трябва да бъде прекалено твърда, трудно е да се предъвква. Ястията трябва да бъдат или течни, или меки.

Ако все пак се предлагат твърди храни, то трябва да бъдат нарязани на малки парченца.