Обструктивната азооспермия или запушени семенни каначета, вследствие на което няма сперматозоиди, е една от причините за мъжко безплодие. Заради което възниква тази патология? Често ли се среща? Възможно ли е справяне с този проблем?

Мъжко безплодие – многообразие от форми

По определение от СЗО за безплодна се смята всяка двойка, която не успява да зачене по естествен път след 12 месеца редовен полов живот без използване на контрацептиви.

За съжаление, медицинска помощ търсят не всички съпрузи. Но след пълноценни прегледи на двойката се открива причината за безплодие.

В половината от случаите „виновник” за провала е мъжът. Също често проблем се открива при двамата съпрузи.

Какви са най-разпространените форми на безплодие при мъжете?

  • Нарушаване на процеса на образуване на мъжки полови клетки, поради хормонални нарушения.
  • Нарушение при постъпване на полови клетки в еякулата при запазена тяхна продукция.
  • Автоимунна форма.
  • Смесена форма.
  • Идиопатично безплодие – причината не е ясна.

Азооспермия – какво е това

Азооспермия е такава форма на безплодие при мъжете, при която в еякулата липсват мъжки полови клетки – сперматозоиди.

Азооспермия се отнася към много сложните форми от гледна точка на назначаване на ефективна терапия. Възможна е обструктивна и необструктивна форма. Първата се среща в 15-20% от всички случаи. Какво означава обструктивна азоспермия?

Този термин е признак е, че е нарушена проходимостта на пътищата за отдялена на сперматозоидите. Възможно е да се случи на различни нива:

  • Ниво на придатъци на тестисите – 67% от случаите на обструктивна азоспермия.
  • Областта на семенните протоци.
  • Ниво на самия тестис – по-рядко.

Остава ли съхранено образуването и съзряването на сперматозоиди при обструктивна азоспермия? Всичко зависи от причината за патологията.

Ако нарушението на проходимостта на семенните пътища е възникнало в резултат на прекаран възпалителен процес, то може да изглежда, че и образуването на сперматозоиди е нарушено. Такива случаи на азоспермия са най-сложни за лечение.

Какво още може да доведе до обструктивна азооспермия освен възпалителни процеси? При някои от болните се наблюдават вродени нарушения, дори и заради мутации.

При част от мъжете безплодието, заради обструкции на семенните пътища е възникнало в резултат на травми или на предшестващи операции.

Причината за патологичните нарушения успява да се установи далеч невинаги.

При азоспермия в спермата липсват сперматозоиди. Това може да се види по резултатите от спермограма. При подозрение за азоспермия е необходимо 2 пъти да се дава еякулат за изследване.

При обективно изследване лекарят установява нормален обем на тестисите. Придатъкът на тестисите е с увеличени размери. Възможно е да се установят възли в придатъците на тестисите или в семения канал.

При обструктивна азооспермия се установяват признаци на уретропростит, разширяване на семенните мехурчета при ректално изследване. Признаци на еднокринни нарушения по правило отсъстват.

Обикновено към лекар се обръщат мъже с двустранен патологичен процес, защото шансовете за зачеване на бебе по естествен път при наличие на един здрав тестис са доста високи.

Има ли шансове за бащинство

Съвременната лечебно-диагностична помощ на мъжете със запушени семенни каналчета включва използване на различни хирургични методи.

По данни на Американската асоциация на уролозите, ефективността на такива операции по възстановяване на проходимостта на семенните пътища не е 100%. Съставлява 60-95%, което зависи от причината за възникналата патология.

При нарушение на проходимостта на семенните пътища, възникнала на ниво придатък на тестис, може да се постави анастомоза между здравия участък и този отдел на тестиса, в който не е нарушена проходимостта.

В постоперативния период на мъжете се назначават антибиотици, ензимните  препарати.

Има и други начини за лечение на обструктивна азооспермия. Изпълняват веднага след поставяне на диагноза. Един от тях е пункционна биопсия на тестиса.

Това е микрохирургична операция, с която с 1 удар се убиват 2 заека. Сперматозоидите се вземат за изследване и веднага се съхраняват за следващо инвитро, ако такова е необходимо.

Процедурата се провежда под контрол на ултразвук.