В края на март всички световни медии разпространиха новината, че мъж, пътуващ в препълнен автобус от работа, е починал от хантавирус.

В социалните мрежи се надигна истинска вълна от паника. На фона на набиращата сила пандемия още един вирус от Китай, и то такъв, че поваля хората в автобуса?

Въпреки притеснението, което обхвана голяма част от Интернет потребителите по цял свят, епидемиолозите се отнасят спокойно към тази новина.

Какво представлява този вирус и наистина ли към този момент не е толкова опасен, колкото SARS-CoV-2?

Защо хантавирусите не са опасни за човечеството

Хантавируси – какво всъщност представляват

Хантавируси или ортохантавируси, както и коронавирусът, могат да заразяват хора и животни. На размер са малко по-големи от нашумелия SARS-CoV-2. И това съвсем не е нова инфекция за нас.

Първите описания на треската, която води до тежки вътрешни кръвотечения и бъбречна недостатъчност, се срещат от хиляди години в трудовете на китайски летописци.

По-нови данни са получени по време на Първата и Втората световна война, а също и в периода на Корейската война – 1950-53 г.

По съвкупност от симптоми „корейската треска” е била и наречена така – хеморагична треска с бъбречен синдром /ХТБС/.

Провокаторът на тази треска е открит доста по-късно, едва през 1976 г., а е изолиран от тъканите на белите дробове от полска мишка едва през 1978 г.

Сега е известно, че това е РНК-вирус, геномът на който се състои от 3 фрагмента на едноверижна РНК.

През 2017 г. учените определят 41 вида хантавируси. Всички те са робовируси, тоест се разпространяват от гризачи.

Впрочем заразяване е възможно и след ухапване на инфектиран прилеп, или при вдишване или контакт с техни изпражнения.

Хантавирусите по света се подразделят на 3 групи в зависимост от техните разпространители.

Също се класифицират на 2 големи групи – по болестите, които предизвикват:

  • Хантавируси от Стария свят, които стават причина ХТБС;
  • Хантавируси от Новия свят, които водят до развитие на кардиопулмонологичен синдром /ХКПС/. Тази болест е причина за смъртта на китаеца в автобуса.

Болести, които предизвикват хантавирусите

Старият свят – това е Евразия. Случаи на ХТБС на тази територия се регистрират още от началото на миналия век.

ХТБС е доста тежко заболяване, смъртността от което варира от 6% до 15%. Някои от формите на тази болест могат да протичат относително леко, както епидемичната скандинавска нефропатия.

У нас и в Китай се срещат вирусите Хантаан, които предизвикват хантавирус Пуумал. В Северна Азия и в Китай е ендемичен вирусът Хантаан, който предизвиква тежки форми на ХТБС.

Новият свят – това са САЩ, Южна Америка и Панама. Първият случай е описан през 1993 г. И на това място ще споменем за днешния коронавирус с острия респираторен дистрес синдром, който предизвиква.

Нещо подобно се случва и при ХТБС, но леталността е несравнима с днешния пандемичен вирус, тъй като при ХТБС може да достигне 60%.

По своето протичане тази болест е сходна с COVID-19. По начални симптоми ХТБС може да се приеме за грип – треска, болки в мускулите, проявления от страна на стомашно-чревния тракт.

Най-често се ограничава до тези симптоми, и след 2-3 седмици се стига до пълно оздравяване. При тежко протичане на болестта след няколко дни може да се развие некардиогенен белодробен оток.

Както и в случая с други РНК вируси, и на коронавирусът също, диагнозата се поставя по резултати от PCR тестове и редица серологични, при които се търси самият антиген или антитела.

От какво е починал мъжът в Китай

Защо смъртта на един човек от хантавирус предизвика такава бурна реакция? Китайските лекари съобщават, че в родната провинция на починалия китаец с ХТБС в периода от 2015 до 2019 г. са регистрирани 1231 случаи на заразяване с хантавирус.

Най-вероятно причината за този интерес, че според редица данни, без да има потвърдени източници, жителят на Китай, където са норма хантавирусите от Стария свят, е починал от кардиобелодробен синдром, предизвикван от хантавируси от Новия свят.

Как се заразил с тази инфекция не става ясно? Но медиите нищо не съобщават за конкретния щам на хантавируса, което най-вероятно означава, че няма сензация, и мъжът е починал от обичайно за региона, в който живее, заболяване.

Възможна ли е епидемия от хантавирус

Епидемиолози и инфекционисти успокояват, че епидемия, още по-малко пандемия от хантавирус, не ни застрашава.

Вирусите, предизвикващи заболявания с такава висока леталност, не са опасни за човешката популация – заразените умират, преди вирусът да е успял да мутира и да развие нови характеристики, облекчаващи размножаването в човешкото тяло.