Американски изследователи установиха фактор, който понижава риска от откритоъгълна глаукома.

Статините обещават спасение и от глаукома

Анализирани били медицински данни на 136 782 души на възраст над 40 години. Установило се, че в периода от 2000 до 2015 г. на 886 от тях била поставена диагноза откритоъгълна глаукома.

Авторите попитали участниците за нивата на холестерол в кръвта, а също и дали приемат статини.

Оказва се, че продължителният прием на статини, повече от 5 години, понижил риска от развитие на заболяването с 21%. Липсата на контрол на нивата на холестерол и неговото повишение на всеки 20 мг на децилитър повишавало риска от развитие на глаукома с 7%.

Авторите отбелязват, че получените данни изобщо не означават, че е необходимо да се приемат статини за профилактика на глаукома, такива лекарства трябва да се назначават само от лекар.

Изследователите подчертават, че резултатите от изследването помагат за научаване повече за причините за възникване на глаукома и на биологичните механизми, които лежат в основата на заболяването.

Най-големите заблуди за глаукомата

Глаукомата е коварно заболяване, при което симптомите се проявяват доста късно. Сред тях са замъгляване на зрението, поява на аура или ореол пред източниците на светлина, например, когато човек гледа към лампа или фар на автомобил.

Болката и зачервяването на очите се появяват тогава, когато излекуването на глаукома вече е невъзможно. Зрението се губи безвъзвратно и заболяването преминава във финален, терминален стадий.

Особеност на глаукомата е липсата на симптоми в ранния и в развития стадий на заболяването. Самият пациент не се досеща за болестта, докато не започне да губи зрение.

За да се забележи навреме болестта, задължително е необходим преглед при офталмолог. Необходим е веднъж годишно, а след 50 години – 2 пъти годишно.

За лечението на глаукома съществуват множество методики. Например, консервативни методи – капки, които се назначават, за да се опита да се свали високото налягане, което уврежда зрителния нерв.

Съществуват множество противоглаукомни препарати. Има и такива, които могат да се използват за компенсация за вътреочното налягане много дълго.

Но само в ранни стадии, в повечето случаи е необходима операция – лазерна или хирургична.