Рак на тестисите представлява злокачествено туморно заболяване на мъжките полови жлези семенниците, синтезиращи мъжките полови хормони и произвеждащи сперматозоиди.

Заболяването се среща рядко, но според различни проучвания е най-често срещаната форма на рак при мъжете в Европа на възраст между 15 и 34 години.

Какви са симптомите?

• Бучка или уголемяване в единия или в двата тестиса;
• Усещане за тежест в скротума;
• Тъпа болка в областта на корема или слабините;
• Внезапно събиране на течност в скротума;
• Разширяване или чувствителност на гърдите;

Злокачественото образуване обикновено се формира само в единия тестис.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако почувствате някаква болка, подуване или напипате бучки в тестисите или слабините, особено ако тези признаци и симптоми продължават повече от две седмици.

Какви са причините?

В повечето случаи не се установява причината за появата на заболяването. Лекарите са наясно само с факта, че то се случва здравите клетки в тестисите се видоизменят.

А нормалните клетки растат и се размножават по организиран начин, като по този начин се осигурява функционирането на тялото.

Но понякога в някои клетки се развиват аномалии, което става причина за техния прекомерен растеж и вече раковите клетки продължават да се делят, дори и когато не са необходими нови клетки, като така се нарушава процесът на регенерация на семенниците.

Натрупващите се клетки формират маса в тестиса.

При почти всички случаи на заболяването, то възниква в герминативните или зародишни клетки в семенниците.

Какви са причините да се развива мутация в ДНК на тези клетки не е ясно.

Какви са рисковите фактори?

Крипторхизъм – тестисите се образуват в коремната кухина по време на развитието на плода и обикновено се спускат в скротума след раждането.

При мъжете с неспуснал се тестис съществува по-голям риск от развитие на злокачествено образувание на семенника.

Рискът продължава да съществува дори ако половата жлеза хирургично бъде преместена в скротума. Но в повечето случаи на заболяването не се установява предшестваща анамнеза за задържан тестис.

Ненормално развитие на семенниците – заболявания или състояния, възпрепятстващи нормалното развитие на тестисите, като например синдром на Клайфелтер, е възможно да увеличат вероятността от развитие на злокачествено образувание в семенника.

• Фамилна анамнеза – ако членове на семейството са страдали от заболяването, се смята, че рискът за тях е по-висок;

• Възраст – засяга предимно тийнейджъри и млади мъже, особено тези на възраст между 15 и 34 години. Въпреки това не е изключено злокачествено образуване в семенника да се развие във всяка възраст.

• Расата – заболяването е по-често при белите мъже, отколкото при черните.

Лечение на рак на тестисите

Въпреки че честотата на заболеваемостта се е покачила през последните години, повече от 95% от случаите могат да бъдат излекувани.

Вероятността лечението да бъде успешно нараства, ако заболяването бъде открито по-рано. В такъв случай прилаганите терапии няма да са толкова агресивни и страничните им ефекти няма да са така силно изразени.

Най-често се прилагат операция, лъчетерапия и/или химиотерапия.

Превенция

Няма начин за предотвратяване на заболяването. Някои лекари препоръчват редовни самостоятелни прегледи чрез опипване на тестисите, за да се идентифицира възможно най-рано нещо необичайно.

Не всички лекари са напълно съгласни с тази практика, защото понякога излишно могат да травмират мъжа.

Ако все пак решите да си самопрегледате тестисите най-доброто време затова е след топла вана или душ. Топлината на водата отпуска кожата на скротума, което прави по-лесно откриването на нещо необичайно.