Третата фаза на клиничните изпитвания на метода виротерапия при меланом показа неговата ефективност и безопасност.

Международна група изследователи съобщи за успеха на клиничните изпитвания на метода на виротерапията при агресивен рак на кожата – меланом с помощта на генетично модифициран вирус на херпеса. Отчет за резултатите от изпитванията беше публикуван в списание Journal of Clinical Oncology.

Виротерапията е един от най-перспективните съвременни методи за лечение на рак. Основава се на мобилизацията на естествените защитни сили на организма срещу злокачествените клетки с помощта на изменени по специален начин вируси.

Такива вируси, бъдейки въведи непосредствено в тумора, не засягат здравите тъкани, а причиняват увреждане пряко на злокачествените клетки и стимулират имунната система да започне да се бори с тях.

В този случай учените използвали генетично модифициран херпес вирус, който бил въведен в 436 пациента, намиращи се в последните стадии на меланом с висок риск от летален изход и заболяването вече било засегнало жизненоважни органи.

Това всъщност беше 3-тата, последна фаза на клиничните изпитвания на препарата, получил название talimogene laherparepvec (T-VEC). Участниците в изследването получавали инжекции с терапевтичното вещество на всеки 2 седмици в продължение на година и половина.

В крайна сметка било установено, че положително реагирал на терапията организмът на всеки 4-ти пациент, а при 16% от тях настъпила ремисия – частично отзвучаване на симптомите, след първата година на терапията продължила 6 и повече месеца.

Същевременно се наблюдавало почти 50%-ово намаляване на обемите както на тези тумори, в които бил въвеждан T-VEC, така и на останалите. При 10% от участниците била наблюдавана пълна ремисия, тоест при тях не били останали никакви признаци на заболяването. Ако това състояние продължи 5 години след поставянето на диагнозата, то те могат да се определят като напълно излекувани.

Още един многообещаващ резултат от използването на T-VEC, било увеличаването на показателя обща преживяемост на пациентите. 163-ма участници, намиращи се в последен стадий на рака, но получили препарата, оцелявали средно 41 месеца, тоест 3 години и 5 месеца.

За сравнение, 66 пациенти, намиращи се в по-ранни стадии на рака, но не преминали терапия с T-VEC, този показател бил средно 21.5 месеца. При това никакви съществени неблагоприятни странични ефекти от използването на препарата по време на изпитванията не били установени.

Основавайки се на толкова успешните резултати, разработчикът на T-VEC, базираната в САЩ биотехнологична компания Amgen, вече представи препаратът за одобрение както във FDA, така и в Европейката агенция по лекарствата – ЕМА. Очаква се виротерапията да стане достъпна първоначално за американските, а след това и за европейските пациенти още след 1-2 години.

Още един перспективен способ за лечение на рак е имунната терапия, но ваксина срещу това заболяване още не е създадена.

Тъй като в настоящата статия стана въпрос за коварна форма на рак на кожата, от екипа на Lechenie.bg се считаме за задължени в условията на предстоящото начало на летния сезон да отбележим какво откритие направи международна група учени преди няколко месеца.

А именно, че пикът от вредното въздействие на прекомерното ултравиолетово излъчване настъпва няколко часа след прекратяване на престоя на слънце.

Учени от научни центрове в различните държави по света под ръководството на професор от Douglas E. Brash от Йелския университет, САЩ, проучили какви са последствията от ултравиолетовото излъчване върху кожата на мишките и на човека.