По магазините за козметика трудно може да се намери само едно средство за лице, в което да не се съдържа хиалуронова киселина.

Първо, този компонент се е използвал доста ограничено, но впоследствие откритието преминава и към серумите и кремовете.

Сега веществото може да се види в състава, дори на по-евтините козметични продукти.

На хиалуроновата киселина се приписват множество свойства, сред които и мощен anti-age ефект. Какво представлява всъщност? Има ли полза от кремовете с хиалуронова киселина, около които витаят толкова заблуди?

Защо е необходима хиалуронова киселина

Хиалуронова киселина – гликозаминогликан, се синтезира в човешкия организъм, около 50% се съдържат именно в тъканите на кожата.

Изпълнява множество важни функции – предпазва от ултравиолетови лъчи, активизира образуването на колаген, бори се със свободните радикали, взема участие във всички метаболитни процеси.

Без хиалуронова киселина е невъзможно да се поддържа красива и здрава кожа.

Защо хиалуронова киселина се въвежда в козметиката за лице

Количеството синтезирана в организма хиалуронова киселина с възрастта се понижава. Кожата не се овлажнява недостатъчно, няма достатъчно защита и се появяват бръчки.

Помагат кремове, серуми, маски, средства за миене, лосиони. Ето защо много козметични марки при създаване на козметични формули поставят акцент на хиалуроновата киселина с нейните безценни свойства.

Синтезът на хиалуронова киселина започва да се понижава бавно още от 25 години, а към 50 се понижава двойно.

Как действа козметиката за кожа с хиалурон

Глюкозаминогликан е полизахарид с микроскопични свойства. Молекулите на активното вещество привличат към себе си и задържат вода.

Ето защо козметиците определят хиалуроновата киселина като една от най-добрите естествени овлажнители на кожата.

Колко ефективен ще е конкретен крем зависи от това в какъв размер молекули присъстват в неговия състав.

Как размерът на молекулите на хиалурона влияе на ефективността

В средностатистическите кремове молекулите на глюкозаминогликан са доста големи. При нанасяне на средствата на лицето активното вещество не се абсорбира в кожата, а остава на нейната повърхност, образувайки много тънък слой и запълва бръчките.

На 25-30 години това свойство е напълно достатъчно за профилактика на незначителни признаци на стареене. Слоят, който оставя средството, задържа полезни вещества на кожата и така необходимата влага.

След 35 години кожата изисква по-качествено овлажняване и защита от ултравиолетови лъчи. Средствата с големи молекули хиалурон вече са неефективни.

Козметичните компании в своите лаборатории са се научили да раздробяват глюкозаминогликана и да го заключват в нанообвивките.

Малките фрагменти на активното вещество при нанасяне на средството на лицето са способни да достигнат до средните и дълбоки слоеве на кожата.

Тези козметични продукти не могат да се открият по магазините. Тази козметика се използва само при разкрасителни процедури в салон.

Според козметици, най-ефективно средство е продуктът със съчетание на нискомолекулярна и високомолекулярна хиалуронова киселина.

Козметиката действа едновременно на 2 фронта – овлажнява кожата отвътре и я предпазва отвън.

Помага ли хиалуроновата киселина в борбата с бръчките

На хиалуроновата киселина започнаха да се приписват много свойства, които съвсем не притежава. Най-яркият пример е отстраняване на бръчки. Но това е заблуда. Глюкозамингликан, дори и в много скъп крем, не намалява дълбочината на кожните гънки.

Активното вещество може да ги направи по-малко забележими, тъй като големите запълват гънките на кожата. Но това е само визуален ефект, чието действие отминава след няколко часа.

Козметичните продукти с хиалурон се отнасят към anti-age средствата само защото отлично овлажняват кожата. А качественото овлажняване е основополагащ етап в грижата за лицето след 35 години.

За борбата със сериозните изменения от възрастта е по-добре да се подберат други разкрасителни продукти, в които хиалуроновата киселина не е главният компонент.

Как се получава хиалуронова киселина

Когато е била доказана ефективността на външното приложение на хиалуроновата киселина за красива кожа, се е добивала трудно от риба.

Сега тези методики вече не се използват на практика. В козметиката се използва изкуствено синтезиран глюкозамингликан. Активното вещество се извлича от растения или по-точно от пшеница.