Да узнаем, има ли смисъл да я добавяме към салати и ястия, да я разтваряме във ваната и да използваме солени лампи за йонизация на стаята.

Какво представлява хималайската сол и колко е полезна

Хималайската сол – това е розова сол, която се добива в Пакистан, в солни шахти недалеч от подножието на Хималаите. Този цвят придобива благодарение на железния оксид и други примеси, които се съдържат в почвата.

По вкус и аромат хималайската сол на практика не се отличава от обикновената. Някои твърдят, че не е толкова солена, и затова трябва да се слага повече в ястията.

Хималайската сол е доста по-скъпа от обикновено – 100-200 грама струват около 2-3 лева. За сравнение бялата трапезна и йодирана сол струва около 30-50 стотинки за килограм.

Освен за добавяне към храната, хималайската розова сол се използва за солни лампи, прилага се и като добавки за вани, включва се в състава на ексфолианти за тяло и други козметични продукти.

По-полезна ли е хималайската сол от трапезната

Някои производители твърдят, че розовата химилайска сол е по-ценна за здравето, тъй като превъзхожда бялата варена по количество на микро- и макроелементи, като съдържа по-малко натрий.

И наистина, австралийските учени установяват, че в хималайската сол се съдържа приблизително 8% по-малко натрий, отколкото в бялата йодирана. Също така приблизително 8,5 пъти повече калций – 2,6 г/кг срещу 0,3 г/кг, 32 пъти повече магнезий – 2,6 г/кг срещу 0,08 г./кг и 24 пъти повече калий /2,4 г./кг срещу 0,1 г/кг/.

Също в продукта от пакистанските шахти се установява 0,63 г/кг желязо и 0,002 г/кг манган, докато в бялата йодирана сол тези 2 елемента не са се съдържали изобщо. И макар тези минерални вещества да са наистина необходими на организма, потреблението на розовите кристали не може да предотврати или попълни техния дефицит.

За да си набавим тези минерали само от хималайската сол, е необходимо да консумираме по 30 грама дневно от нея.

Експертите на СЗО препоръчват не повече от 5 грама сол дневно. Ако изяждаме повече рискуваме да си докараме високо кръвно и се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Също в хималайската сол се съдържат елементи, които може и да са токсични – алуминий, сяра, барий и силиций. Впрочем тяхното количество се намира в предела на допустимата норма, и при отчитане на ограниченото дневно потребление, не създава опасност за здравето.

Така хималайската сол няма да ни отрови, но и няма да помогне за предотвратяване или попълване на недостига на минерални вещества.

При отчитането на липса на вкусови качества и високата ѝ цена, то по-добре да похарчим пари за нещо наистина полезно, като пресни зеленчуци например.

Лампите от хималайска сол облекчават ли дишането

Солните лампи – това са осветителни тела от розова сол. В описанието на тези продукти може да се прочете, че нагряването предизвиква освобождаване на отрицателно заредени йони, които добре влияят на физическото и психическото здраве на човека.

В алтернативната медицина, дори съществува отделно направление, в което се провежда лечение с помощта на сол – халотерапия.

Съществуват някои данни, че 30-60 минути престой в стая с 10-30 мг на кубичен метър разпръснати частици натриев хлорид или вдишването на наситени със сол пари чрез инхалатор могат да подобрят функцията на белите дробове и да облекчат дишането.

В мета-анализа на този метод на лечение се отбелязва, че е невъзможно да се направи извод за неговата ефективност, заради недостиг на качествени изследвания.

По отношение на психическото здраве има данни, че отрицателно заредените йони могат да намалят тежестта на депресията. На тревожността, настроението, сънят и персоналния контрол те не влияят. Освен това при експерименти се използват електрически йонизатори, а не солни пещери и още повече лампи.

Полезно ли е да се приемат вани с хималайска сол

Къпането в солена вода наистина благотворно се отразява на кожата – намалява сухотата и раздразнението, намалява се възпалението и се подобрява състоянието при заболявания като псориазис и атопичен дерматит.

Предполага се, че минералните соли могат да намалят осмотичното налягане в клетките и да въздействат на рецепторите чрез пиезоелектрическите йонни канали в клетъчните мембрани. Не е съвсем ясно какъв е точно приноса на солената вода за тази помощ.