Лечението с вода може да е различно – да пием, да се обливаме, да си направим контрастен душ, а има и вариант с лечебно плуване.

Лечебно плуване - как водата може да изцерява болести

Невинаги обаче е ясно какво е особеното в него и по какво се отличава този вариант от обичайния.

Лечебното плуване – това е един от видовете терапевтична гимнастика, и се отнася към лечебната физкултура. Има цял списък със заболявания, при които се препоръчва лечебно плуване.

Под такова понятие се разбира не просто преодоляването на натиска, който оказва водата на тялото, но и обратно.

Лечебното плуване – това е специално изградена програма с използване на различни приспособления, ако от тях има такава необходимост.

Необходимо е не просто да се плува с определена техника, а трябва да се изпълняват определени упражнения във вода за повишаване на ефективността на тренировката.

Лечебното плуване задължително се провежда под лекарски контрол като лечебна физкултура или инструктор по такава. И това е изключително важно.

Този специалист не просто контролира изпълнението на задачите, сам подбира натоварването, проверява ефективността на плувните техники, наблюдава доколко правилни са неговите движения.

Лечебното плуване е отлично решение за хора с различни заболявания на гръбначния стълб, особено ако това са хернии. Такава водна терапия се предписва за укрепване на мускулния корсет.

Лечебният вариант на плуването широко се използва за рехабилитация на заболявания на опорно-двигателния апарат, прилага се също и при невро-мускулни патологични състояния.

При нарушения на стойката плуването е първото поред. И на този фон задължително се препоръчва на деца. Също се използва и при тежко прекаран COVID-19. В етапа на възстановяване може да се използва плуване, но отново след консултация с лекар.

Освен това лечебното плуване се използва като вариант за възстановяване след операция или след травми. Но отново става въпрос за специално подбран комплекс от упражнения във вода, а не просто плуване.

А дали е просто плуване

Простото плуване в басейн, това също е добре. Плуването е много полезен вид спорт, защото по време на процеса се развиват не само краката, както и когато човек просто бяга.

Това е активна тренировка, при които се развиват и мускулите на гръбначния стълб, участват и мускулите на ръцете.

Плуването става уникален вид физическа активност, но все пак невинаги може да се практикува.

Обикновеното плуване е добър вариант за укрепване на мускулите като цяло, но основната разлика на лечебното плуване от обикновеното е, че първото винаги се изпълнява строго по предписанията и под контрол над специалист, тъй като се изисква контрол и дозиране на натоварването.

Колко продължава тренировката

Обикновено в басейна всички плуват според желанията и възможностите си. Средно тренировката отнема около 30-40 минути, а някои плуват и по цял час.

В случая с лечебното плуване ситуацията е по-различна, и не може да се прогнозира колко ще продължи тренировката предварително. Невъзможно е да се каже, всичко е индивидуално.

Ако говорим за плуване, при което искаме да укрепим тялото, то стандартната препоръка може да изглежда по следния начин – 3 пъти седмично на басейн в режим 45 минути до час тренировка.

Следва обаче да се ориентираме по своите усещания. Ако се касае точно за лечебно плуване, при които трябва да се провежда рехабилитация, то за време не може да се говори, тъй като лекарят ще подбира натоварването, съставя комплекс упражнения, подбира количество повторения.

И всичко това е индивидуално. Продължителността както на занятията, така и на курса по лечебно плуване като цяло, ще зависи от индивидуалните особености на човека, от това какво заболяване се лекува, а също и какви са съпътстващите заболявания.

Изготвяне на план за тренировка

Тренировъчният план се изготвя на няколко етапа. Първоначално се разучава техниката, преди да се влезе в басейна. След това се отработват движенията на ръцете и на краката в непосредствена близост до самия борд на басейна. Впоследствие се пристъпва и към по-активна фаза.

Тогава се изработва съвместна взаимосвързана работа на ръцете и на краката при подкрепата на торса на пациента с поддържащо устройство.

Игнорирането на лечебното плуване, ако то е назначено от лекар, не е желателно. Също не е препоръчително да се подменя с просто плуване в басейна, тъй като има риск да се използва неподходяща техника.