Червеното и преработено месо под формата на колбаси и месни деликатеси е свързано с повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт, съгласно резултатите от мащабно изследване, публикувано наскоро.

Колбасите и месните деликатеси отново обявени за вредни

Според авторите научният труд показва устойчива връзка между яденето на колбаси и месни деликатеси и сърдечно-съдовите заболявания и смъртността.

Промените в хранителния режим, насочени към ограничаване на източниците на животински протеини може да е важна стратегия, която помага за намаляване на риска.

Учените анализирали данните на 29682 участници, средната възраст на които в началото на изследването е 53,7 години. Наблюдения са провеждани през последните 30 години.

Изследователите установяват повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и от преждевременна смърт при хора, които ежедневно изяждали по 2 порции колбаси и деликатеси, сред които и такива с пилешко.

Данните за вредата от пилешкото месо се оказват недостатъчни, за да бъдат дадени точни препоръки.

Предполага се, че съществува връзка не толкова със самото месо, колкото с начина на неговото приготвяне – пържене в голямо количество мазнина, и яденето на пилешки кожи.

И пилешкото месо също е потенциално фактор за разболяване на сърцето

Това е малка разлика, но трябва да направим опит да намалим колбасите и деликатесите, които ядем. Червените меса са свързани с възникването и развитието на онкологични заболявания.

Между яденето на риба и повишаването на риска от сърдечно-съдови заболявания или от смърт връзка не е установена.

Рибата, морските дарове и растителните източници на белтъчини, сред които ядки и бобови, са отлична алтернатива на месото.

Това отбеляза един от съавторите на изследването Линда Ван Хорн, член на американския Консултативен комитет по диетични препоръки за 2020 г.

Изследването има и някои ограничения. Хранителния режим на участниците бил преценяван еднократно, въз основа на анкети, макар и хранителното поведение да може да се променя с времето.

Второ, учените начините за приготвяне на ястията. Това е поредното изследване, което на пръв поглед доказва колко са вредни колбасите и месните деликатеси, но всъщност не се базира на по-обективни критерии от анкети, които попълвали участниците за това как се хранят.