Описание

Хипергликемията представлява състояние, при което нивото на глюкозата /захарта/ е над обичайното за човешкия организъм.

Глюкоза постъпва в тялото на човека чрез повечето храни, които се консумират, след това с помощта на някои хормони, организмът осигурява на мускулите и на черния дроб от нея.

Кръвта пренася глюкозата до всички клетки на тялото. За да навлезе в клетките като източник на енергия, е необходим инсулин, който представлява хормон секретиран от панкреаса, наричан още задстомашна жлеза.

Панкреасът отделя количество инсулин в кръвта в зависимост от нивата на кръвната захар. Инсулинът спомага пренесената глюкоза от смляната храна да навлезе в клетките. Понякога тялото спира да произвежда инсулин, както при диабет тип І или хормонът не изпълнява правилно функцията си, както при диабет тип ІІ. При диабетиците не навлиза достатъчно глюкоза в клетките, като по този начин захарта остава в кръвта и се повишава нейната концентрация.

Нивата на кръвната на кръвната захар могат да бъдат измерени за няколко секунди, като за това се използва уред, наречен глюкомер. Малка капка кръв се взема от пръста на ръката и се слага на тест лента, която се въвежда в измервателното устройство. Нивото на кръвната захар се изписва на дисплея на уреда след няколко секунди.

Нивата на глюкозата в кръвта варират в широки граници през целия ден и през нощта при диабетно болните. В идеалния случай глюкозните нива са в границите между 900 и 1300 мг. на литър кръв и под 1800 мг. в рамките на 1-2 часа след хранене.

Когато нивата на кръвната захар останат високи в продължение на няколко часа могат да настъпят обезводняване или по-сериозни усложнения.

Нещо повече дори и лека хипергликемия – на гладно кръвната захар е над 1090 мг. на литър кръв при децата или юношите или над 1000 мг. при деца преди пубертета, може увреди тъкани в мозъка, бъбреците и артериите, ако остане неоткрита няколко години.

Какви са симптомите?

Самата завишена концентрация на глюкоза в кръвта е симптом на диабет. Въпреки това човек може и да няма никакви оплаквания или изобщо да не обърне внимание на признаците на заболяването.

Най-честите клинични изяви са:

• Сухота в устата;
• Постоянна жажда;
• Често уриниране;
• Уриниране през нощта;
• Замъглено зрение;
• Сухота и сърбеж по кожата;
• Отпадналост или сънливост;
• Загуба на тегло и по-голям апетит от обичайното;

Ако нивата на кръвната захар не се понижат до няколко часа, засегнатият се обезводнява и може да развие и други симптоми като:

• Затруднено дишане;
• Замайване при изправяне;
• Бърза загуба на тегло;
• Постоянна сънливост и объркване;
• Загуба на съзнание и след това кома;

Лечение на хипергликемия

Лечението на хипергликемия, която представлява високите нива на глюкоза в кръвта, изисква внимателен подход и следване на определени стъпки за намаляване на нивата на захарта.

Важно е да се отбележи, че при глюкозни нива над 240 мг/дл е важно да се изследва урината за кетони, тъй като присъствието на тези вещества може да указва наличието на декомпенсиран диабет или други сериозни състояния.

Ако установите кетони в урината си при високите нива на глюкоза, важно е да се избегне физическата активност, за да не увеличите още повече нивата на захарта и да се консултирате с медицински специалист за безопасни методи за намаляване на кръвната захар в такава ситуация.

  • Приемайте лекарствата си за диабет според предписаната схема от вашия лекар. Вземането на медикаментите редовно и правилно е от изключителна важност за контролиране на нивата на глюкозата.
  • Осигурете си редовно хранене, като се избягва прескачането на обяди или вечери. Спазването на балансирано хранене с нисък гликемичен индекс може да помогне за контролиране на нивата на захарта.
  • Пийте достатъчно течности, предпочитайки вода или други безкалорийни напитки без добавен захар или кофеин. Добрата хидратация е важна и може да помогне за поддържане на нормалните нива на захарта в кръвта.
  • Периодично измервайте нивата на кръвната захар с глюкомер на всеки 4 часа и отбелязвайте резултатите. Това ви позволява да следите прогреса на лечението и да реагирате своевременно при необходимост.
  • Необходимо е да направите проверка на урината си за кетони и да отразите резултатите в записите си. Това е важно за следенето на тяхната присъствие и за оценката на евентуалната промяна във вашето здравословно състояние.

Важно е да се подчертае, че при хипергликемия е важно да се търси медицинска помощ при необходимост и да се спазва инструкцията на лекаря.

Тези допълнителни насоки се основават на принципа за управление на високите нива на глюкоза, но при сериозни случаи се препоръчва специализирана медицинска помощ и преценка на лекар.