Описание

Дифилоботриоза представлява опаразитяване с рибна тения Diphyllobothrium latum. Хелминтизация на човека се случва при консумация на сурова или недобре изпечена риба. Паразитът е по-известен като рибна тения.

Този вид се развива в няколко гостоприемника като например малки организми във водата най-често раци и след това продължава развитието си в рибите, които обикновено се хранят с раци. Човек се опаразитява след поглъщане на неправилно приготвена сладководна риба, съдържаща ларвите на тенията – корацидии.

Това заболяване е най-разпространено в регионите, където хората имат навика да се хранят със сурова или недобре термично обработена риба от реките и езерата.

У нас няма такава практика, но съществува риск при консумация на риба в заведенията, където е възможно работниците да не са спазили всички хигиенни стандарти за приготвянето на рибата. Рибната тения е изключително опасна, тъй като дължината и достига от 2 до 20 метра.

Какви са симптомите?

В повечето от случаите паразитозата протича безсимптомно. Червеите най-често се откриват, когато хората забележат яйцата или части от тях в изпражненията си.

Най-честите симптоми са:

• Диария и обща отпадналост;
• Стомашни спазми и болки в стомаха;
• Слабост и необичайна загуба на тегло;

От какво се причинява?

След като човек консумира замърсена риба ларвите на тенията попадат в червата му, като отнема между 3 и 6 седмици ларвите да достигнат полова зрялост, като възрастната тения понякога може да нарасне и до 30 метра. Това е най-големият паразит, който може да хелминтизира човек.

Лечение на дифилоботриоза

Опаразитяването с тении обикновено е незабележимо, но няма човек, който да желае да си отглежда тении в червата си. За щастие тенията може да бъде унищожени с единична доза от специфични медикаменти. Съществуват 2 вида лекарствени средства, които унищожават тенията – празинквантел и никлозамид.

Празинквантел се използва за различни видове паразитози. Предизвиква увреждане на клетъчната повърхност на хелминтите, като ги прави пропускливи за калциеви йони, като това предизвиква първоначално парализиране на червея и впоследствие увреждания на неговия тегумент. В това състояние тенията се изхвърля с изпражненията.

Никлозамид се предписва специално при опаразитяване с тении. Лекарството убива тенията и така мъртвият паразит преминава в изпражненията и се изхвърля от тялото.

Важно е да се започне лечение, тъй като рибната тения може да предизвика сериозни проблеми като анемия и запушване на червата. Лекарството се приема на празен стомах сутрин или вечер 3-4 часа след лека вечеря.

В деня, в който се приема единичната доза се препоръчва течна или полутечна лесно смилаема храна като супа, течна каша, пюре от картофи, мляко, кисели плодови сокове, сладък чай и т.н. Преди да приемете лекарствената доза изпийте една чаша вода с разтворени 2 грама натриев бикарбонат.

Как лесно можем да предотвратим опаразитяването с рибна тения?

• Когато приготвяте риба, я приготвяйте минимум на температура 54 градуса по Целзий.
• Замразявайте рибата при температура под -10 градуса по Целзий.
• Следвайте стандартите за безопасно приготвяне и съхраняване на храните като например измивайте преди и след приготвянето на рибата, за да избегнете кръстосано замърсяване на плодовете и зеленчуците.
• Избягвайте контакт с всички животни, които знаете, че са заразени с тения.
• Бъдете много внимателни, когато ходите в населени места в страната или в чужбина, където няма канализация. Това също важи, ако пътувате например в Африка, където обществения санитарен контрол е на много ниско ниво.