Гениални хирурзи помогнаха да бъде спасена ръката на бразилец от ампутация, като я зашиха в джоб в корема му.

Специалистите решили да зашият ръката на Карлос Мариоти вътре в корема и да я покрият със защитна кожа, след като операторът на производствена машина станал жертва на ужасяваща трудова злополука, при който цялата кожа от ръката му буквално била разкъсана.

42-годишният мъж, който живее в Южна Бразилия, сега трябва да държи пази увредената си ръка в меката торбеста тъкан в продължение на 6 седмици.

Ортопедът и травматолог доктор Борис Брандао, който извършва рядката операция обясни пред медиите, че операторът на производствена машина след инцидента е останал с нищожно количество кожа на дланта и на опакото на ръката си, и когато дошъл се виждали почти целите кости и сухожилия.

Това е много голяма и деликатна контузия и единственото място, където би могла да се побере цялата длан, е именно коремът.

Без тази процедура рискът от инфекция е страшно висок и има голяма вероятност тъканта и сухожилията да се разложат.

Карлос Мариоти, който все още не е изписан от болница Санта Отилия, казва, че е още много щастлив човек и все още възприема много емоционално инцидента, но осъзнава колко е тежка ситуацията, когато лекарите му казват, че може да загуби ръката си.

И когато се събужда от операцията не знае дали ръката му е все още там. И дори не можел да повярва, че е зашита в него.

Здрави стегнати превръзки около корема на мъжа държат ръката му стабилно. Но лекарите предупреждават, че трябва да движи ръката си внимателно, за да избегне схващането ѝ.

42-годишният мъж коментира, че за него е изключително странно как може да си мърда пръстите вътре в тялото.

Той все пак губи 2 пръста – показалецът и средният пръст, но казва, че е благодарен, защото поне ще може да държи вилица, тъй като е десничар, да хване волана и да се облича, без да има нужда от помощ.

42-годишния мъж работи на машина за производство на бубини във фабрика за пластмаса.

Д-р Брандао и неговите колеги веднага решават да извършат спасителната процедура, тъй като ако могат да спасят ръката, то това е единственият шанс да го направят.

С цел да запазят наранената ръка, те отворили корема на мъжа, свалили остатъчната кожа от ръката, и я сложили вътре, в специален джоб.

Ръката на пациента трябва да остане в джоба за около 42 дни, за да се гарантира, че ще се развие нова тъкан и сухожилие, за да стане възможно присаждането на кожа.

Контролни прегледи всяка седмица ще следят напредъка на лечението и дали ръката се възстановява.

Въпреки това докторът предупреди, че функцията на ръката на Карлос Мариоти ще бъде нарушена и той няма да може да я движи назад.

Но все пак ще има ръка, с която може да си сложи – например, ще може да държи предмети и да стиска, което не би било възможно при ампутирана ръка, тоест качеството му на живот ще бъде по-добро.

Освен това медицината постоянно напредва и е много вероятно в бъдеще време да бъде разработена методика, която да позволява пълно възстановяване при подобни инциденти.