Описание

Хирзутизъм е състояние на нежелано, мъжки тип окосмяване при жените. То се характеризира с появата на твърди, пигментирани косми по части от тялото, където обикновено на мъжете им се появява окосмяване – лицето, гърдите и гърба.

Обемът на окосмяването по тялото на жената до голяма степен от нейните гени. Излишното окосмяване може да възникне от повишени нива на мъжките полови хормони, наречени андрогени, главно на тестостерон. Състоянието може да се дължи и на наследствена предразположеност.

Комбинацията от самостоятелни грижи и медицинска терапия осигурява лечение на много от жените с излишно окосмяване.

Какви са симптомите?

Състоянието се свързва с пигментирано окосмяване по тялото, където обикновено на жените не им се появяват косми – главно по лицето, гърдите и гърба.

При прекомерно високи нива на адрогените, които са причина за излишното окосмяване, могат да се развият и други признаци с течение времето. Процесът се означава като вирилизация.

Признаците на вирилизация могат да са:

• Оплешивяване;
• Поява на акне;
• Намаляване на размера на гърдите;
• Уголемяване на клитора;
• Гласът постепенно придобива мъжки тип;

Какви са причините?

В пубертета яйчниците на момичетата започват да освобождават и мъжки и женски полови хормони. Това предизвиква появата на окосмяване в подмишниците и около гениталиите. Нежелано окосмяване се появява тогава, когато балансът между двата вида хормони бъде нарушен и започне секрецията на повече мъжки полови хормони – андрогени.

Нежеланото окосмяване може да се дължи на:

Синдром на поликистозни яйчници – това е често срещано състояние, което се причинява от дисбаланс на половите хормони, което може да доведе до нередовна менструация, затлъстяване, безплодие, а понякога и на множество кисти в яйчниците.
Синдром на Кушинг – заболяването се развива, когато тялото ви е изложено на високи нива на хормона кортизол. То може да се развие, когато надбъбречните жлези синтезират твърде много кортизол.
Вродена надбъбречна хиперплазия – това наследствено заболяване се характеризира с анормално секреция на стероидни хормони – кортизол и андроген от надбъбречните жлези.
Тумори – рядко, андроген – секретиращ тумор на яйчниците или надбъбречните жлези може да стане причина за излишно окосмяване.
Лекарства – някои лекарства като даназол, което се използва за лечение на жени с ендометриоза.
Понякога нежеланото окосмяване може да се прояви и без да има някаква причина. То се случва при определени групи от населението, като например при жените с произход от Средиземноморския регион, Близкия Изток или Южна Азия.

Лечение на хирзутизъм

Начинът на лечение е често комбинация от самолечение, терапии за отстраняване на нежеланото окосмяване и медикаменти.

Лекарства

Когато започне терапия с медикаменти обикновено са необходими няколко месеца, преди да се забележи значителна разлика в окосмяването. Най-често използваните медикаменти са:

Орални контрацептиви – противозачатъчни хапчета или други хормонални контрацептиви, които съдържат естроген и прогестин, които потискат синтеза на андрогени от яйчниците. Оралните противозачатъчни се прилагат само при жени, които не желаят да забременеят. Възможните странични ефекти са замаяност, гадене, главоболие и стомашно разстройство.
Анти-андрогени – тези лекарства блокират прикрепянето андрогените в техните рецептори в тялото на жената. Най-често се използва анти-андрогена спиронолактон. Тези лекарства могат да станат причина за малформации на плода, затова е важно, когато се извършва терапията с тях да се използват контрацептиви.

Процедури за отстраняване на нежеланото окосмяване

Електролиза – малка игла се въвежда във всеки космен фоликул, която излъчва електрически импулс, който уврежда и впоследствие унищожава фоликула;
Лазерна терапия – силно концентриран светлинен лъч се насочва към кожата и уврежда космените фоликули и предотвратява растежа на космите;