Описание

Криптококоза представлява заболяване, причинено от гъбички от род Cryptococcus, които заразяват хората обикновено чрез вдишването на инфекциозните организми, което води до белодробна инфекция, която може да се разпространи и да засегне мозъка, причинявайки менингоенцефалит.

Преобладаващият начин за разпространението на болестта е чрез вдишването на гъбичката, която се изхвърля чрез изпражненията на много видове птици особено на стари гълъби, както и в гуаното на прилепите.

Cryptococcus spp се открива в изпражненията на птици по целия свят, предимно щама C. Neoformans, но обикновено сами по себе си те не са заразени.

Хората обикновено се заразяват чрез вдишване на прах, замърсен с птичи изпражнения и не могат да предават на други хора гъбичката. Въпреки това C. Gattii са вид стрептококи, които се придобиват чрез вдишване на растителен материал от въздуха, най-често семена и спори от растенията.

До преди няколко години всички инфекции с C. Gattii са били свързани с растения, намиращи се в тропичния и субтропичния климат. Но това се е променило, тъй като огнище се е появило в тихоокеанския северозапад /остров Ванкувър, Вашингтон и Орегон/. По-голямата част от инфекциите се причиняват от C. neoformans и C. Gattii.

Какви са симптомите?

Някои изследователи посочват, че първият признак, че опасността от заразяване в дадена област е повишена, е откриването на болестта при животните, особено при домашните.

Въпреки че животните директно не могат да заразят хората, заболяването при тях, увеличава вероятността и хората да бъдат изложени на стрептококи.

Хората с белодробни заболявания и такива на централната нервна система, които са посетили места, където заболяването е било открито при животни трябва да се изследват.

По-голямата част от симптомите се проявяват в белите дробове и мозъка. По-долу е представен списък на най-честите симптоми:

• Треска;
• Неразположение;
• Плеврална болка в гърдите – остра болка, която се появява над зоната на възпалението и се изостря при вдишване;
• Кашлица, която обикновено е суха;
Хемоптиза – кървави храчки или примесен с кръв такива;
• Главоболие;
• Негативни зрителни изменения – замъглено или двойно виждане, фотофобия;
• Гадене и повръщане;
• Изменения в психичния статус – сънливост и обърканост;
• Развитие на менингит;
• Припадъци;
• Кома;

При някои хора се развиват и кожни изменения – обриви, пустули, нодули или язви.

Лечение на криптококоза

Начинът на лечението и лекарствата, които се прилагат, се определят след преценка на общото състояние на болния.

Болните, чиято имунна система не е компрометирана се третират с амфотерицин В /около 6-10 седмици/ или в комбинация с флуцитозин /около 2 седмици/.

Тази терапия се последва с лечение с флуконазол за най-малко още 10 седмици. Прилага се при тежки белодробни и мозъчни инфекции. Леките инфекции в белите дробове могат да излекуват от само себе си, но болният трябва да се наблюдава, за да не настъпи рецидивиране или съвсем бавно прогресиране на инфекцията.

При някои от болните може да се наложи и операция, за да се намали или премахне гъбичната маса. Целта на лечението е да се унищожат изцяло гъбичките. Въпреки това при някои от болните, това не е възможно и лечението в такъв случай се извършва изцяло с медикаменти.

Повечето здравни експерти посочват, че за назначаване на подходящото лечение на гъбичната инфекция е необходимо да се направи консултация със специалист по инфекциозни болести, който ще бъде в състояние да определи най-подходящата доза на фунгицидитите.