Възможно е един от факторите да е ефективна мутация на патогена.

Учени от Университета Принстън описаха особеностите на безсимптомно разпространение на коронавируса.

По-лекото протичане на COVID-19 свързано с постоянни мутации

Бързото му разпространение от нов тип е свързано с това, че предизвиканото от него заболяване често минава без симптоми.

Предполага се, че тихият сценарий на протичане на COVID-19 може да е един от факторите, обясняващи ефективната мутация на патогена.

С пандемичната криза фактът за наличие на безсимптомна фаза на протичане на коронавируса играе много голяма роля, обяви една от участниците в изследването, професор Катрин Бригер.

Както и по-сложните организми, вирусите се развиват чрез естествен отбор – ако новите изменения способстват за предаване на патогена, то конкретният щам SARS-CoV-2 ще се разпространи и по-нататък.

Според професор Саймън Левин, вирусната еволюция предполага компромис между увеличаване на скоростта на разпространение и поддържане на жизнеспособността на гостоприемника.

В изследването се говори, че на определен етап от развитието на пандемията, безсимптомното разпространение може да има краткосрочни предимства за вируса.

При безсимптомните вирусните частици са много по-малко

Преживяващите COVID-19 без видими симптоми могат и да не знаят за болестта и да продължат да водят активен начин на живот, като заразяват околните.

От друга страна, организмът на безсимптомните заразени, според учените генерира по-малко вирусни частици, което забавя скоростта на разпространение на инфекции.

Въз основа на изграждането на математически модели от американски учени е направено заключение, че най-ефективни са онези щамове, които комбинират двата подхода – тоест способни да предизвикат, и да не предизвикват никакви признаци на заболяване.

Според лекарите, това, че знаем на кой стадий на развитие се намира един или друг вирус, ще ни помогне да се борим по-ефективно с него.

Големи са спекулациите с това колко са заразените реално не само у нас, а по цял свят.

Първо се откриваха 2-ма от 11, сега 2 от 7. Най-големи спорове обаче предизвикаха хората, които вече имунитет, но сега оказва, че те са реално сравнително малка част – в порядъка на 7-8% са с антитела.