Какво е хламидия

Хламидия представлява бактериална инфекция, която се предава при полов контакт. Това е най-често срещаната болест, която се предава по полов път.

В САЩ всяка се регистрират около 2.8 млн. нови случая, ако приравним населението на България към това на САЩ, би следвало тук да годишно да има 56-60 000 нови случаи.

Но по данни на Министерството на здравеопазването годишно в България всяка година се заразяват около 32-35 000 души.

Най-често се заразяват:

• Младите хора – на 24 и по-малко години;
• Лица от ромски произход;
• Хората с по-нисък социален и икономически статус;

Какви са симптомите

Симптомите зависят от пола на инфектирания:

• При жените
- В по-голямата част от случаите засегнатите нямат оплаквания;
- Кървене след сексуален контакт или в периодите между менструациите;
- Болка в долната част на корема и пареща болка по време на уриниране;
- Секрет от влагалището;

• При мъжете
- Около 25-50 % от заразените мъже не развиват характерните признаци и симптоми;
- Белезникав секрет от пениса;
- Болка и парене при уриниране;
- Възпаление на семенните каналчета в тестисите, чувствителност или болка в тестисите;

Какви са причините

Хламидия е инфекция причинена от бактерията Chlamydia trachomatis. Заразяването може да се осъществи по два начина:

• Чрез сексуален контакт /орален, вагинален или анален/;
• От майка на дете при преминаването на детето през родовия канал. Инфекцията може да доведе до пневмония или сериозни очни инфекции при новороденото, особено при децата родени от заразени майки.

Кога трябва да потърсим лекарска помощ

При наличие на следните симптоми потърсете лекарска помощ възможно най-скоро:

• Треска;
• Коремна болка;
• Секрет от пениса или влагалището;
• Болка при сексуален контакт;
• Често уриниране;

Ако сте имали сексуален контакт със заразен човек също веднага трябва да се консултирате с лекар.

Всички сексуални партньори на инфектиран човек трябва да се лекувате, за да се предотврати разпространението на болестта.

Лечение на хламидия

Лечението е сравнително лесно. Предписва се еднократна доза антибиотик като например азитромицин в таблетна фолма.

Но е възможно е да се предпише и друг антибиотик като доксициклин на таблетки, който се приема два път дневно в продължение на 1 седмица. В около 95 % от случаите настъпва пълно излекуване с един курс на терапия с антибиотици.

Веднага щом установите, че имате хладимия, не забравяйте да споделите това с настоящият си сексуален партньор.

Специалистите препоръчват да уведомите всички, с които сте правили секс през последните два месеца.

А ако не сте правили секс през последните 2 месеца, уведомете последния човек, с който сте правили секс.

Как да се предпазим?

Сексуалното здраве е важен аспект от общото здравословно състояние на човека, и предпазването от различни полово предавани инфекции, като например хламидия, изисква информираност, предпазливост и отговорност както от индивидите, така и от обществото като цяло.

Хламидия е бактериално заболяване, което се предава чрез полов контакт с заразен партньор. За да се предпазите от хламидия, е важно да се вземат определени мерки и да се прилагат предпазни методи:

  • Информираност и образование: Познаването на рисковете и начините за предаване на хламидия е от съществено значение. Образователни програми, кампании за осведомяване и лесен достъп до информация помагат на хората да разберат важността на предпазването си.
  • Редовни проверки и тестове: Редовните медицински проверки, особено след смяна на сексуалния партньор или ако има съмнение за възможна инфекция, са от ключово значение. Тестовете за хламидия се извършват лесно и безболезнено и могат да бъдат направени в медицински център или лаборатория.
  • Употреба на презервативи: Използването на латексови презервативи по време на полов контакт може да намали риска от заразяване с хламидия, въпреки че не предоставя пълен гарант за защита.
  • Комуникация и откритост: Важно е да се разговаря с партньора за сексуалното здраве и да се споделят информация и опасения. Откритата комуникация може да помогне за вземането на общи решения за предпазване от инфекции.
  • Лечение и последващи проверки: Ако се потвърди инфекция с хламидия, е важно незабавно да се започне лечение с антибиотици, предписани от лекар. По време на лечението и след него, следването на указанията на лекаря и извършването на последващи проверки са от изключително значение за увереност в изцелението и предотвратяването на рецидиви.

Предпазването от хламидия и други полово предавани инфекции изисква ангажираност и отговорност както от индивидите, така и от обществото като цяло.

Образованието, вниманието към сексуалното здраве и взаимното уважение и отговорност помагат за създаването на по-здрава среда, където хората могат да се наслаждават на сексуални отношения, като същевременно ги предпазват от възможни рискове за здравето си.

Какви са възможните усложнения при нелекуване ?

В повечето случаи лечението с антибиотици е ефективно и се постига пълно излекуване.

Възможните усложнения при нелекуване са:

• Повечето жени развиват тазова възпалителна болест;
• Някои жени могат да развият специфично чернодробно заболяване – парихепатит;
• Жените с тазова възпалителна болест стават стерилни поради запушване на маточните тръби, по които яйцеклетката се придвижва от яйчника към матката;
• Мъжете по-често могат да развият реактивен артрит или Синдром на Райтер. Също така усещат и болезнено подуване на тестисите си.