Какво е нарколепсия?

Нарколепсия представлява хронично разстройство на съня, характеризиращо се с много силно изявена сънливост през светлата част от денонощието и внезапни пристъпи на сън.

На засегнатите хора често им е трудно да останат будни за продължителен период от време. Хроничното разстройство на съня може да предизвика сериозни смущения в ежедневната рутина.

Противно на това, което много хора смятат състоянието не е свързано с:
• Депресия;
• Заболявания, характеризиращи се с припадъци;
• Загуба на съзнание;
• Обикновена липса на сън;
• Други състояния, които могат да предизвикат нарушения в навиците за сън;

Нарколепсията е хронично разстройство, за което няма лек. Въпреки това, лекарства и промени в начина на живот може да спомогне за контролиране на симптомите. Подкрепа от страна на близките – семейство, приятели, работодатели, учители, може да спомогне за справянето с хроничното разстройство.

Какви са симптомите?

Най-често клиничните изяви започват на възраст между 10 и 25 години. Възможно е да настъпи обостряне през първите няколко години и след това да продължи проявяване на симптомите до края на живота. Те са:

Прекалена сънливост през деня – засегнатите заспиват без предупреждение, навсякъде по всяко време. Например е възможно човек, страдащ от това хронично разстройство внезапно да клюмне по време на работа или при разговор с приятели. Също така засегнатият може да заспи за няколко минути или за половин час и след това да се почувства освежен, но впоследствие да заспи отново.

• Страдащите от това разстройство на съня не се чувстват бодри през целия ден. Прекалената сънливост през деня обикновено е първият симптом, който се проявява и често е най-тревожен, тъй като затруднява способността за концентрация и съответно пълноценното изпълнение на задълженията.

Внезапна загуба на мускулен тонус – това състояние се нарича катаплексия и може да предизвика редица физически промени – от неясен говор до слабост на повечето мускули, и може да продължи от няколко секунди до няколко минути.

Катаплексията е неконтролируема и се предизвиква от силни емоции, обикновено положителни такива като смях или възбуда, но понякога от страх, изненада или гняв. Например главата на засегнатия може да клюмва неконтролируемо или коленето му изведнъж да се подкосят, докато се смее.

• Някои от засегнатите преживяват само един или два пристъпа на каталепсия с години, докато други имат многобройни пристъпи ежедневно. Не всички, страдащи от хроничното разстройство на съня развиват каталепсия.

Сънна парализа – засегнатите често изпадат във временна невъзможност да се движат или да говорят по време на заспиване или след събуждане. Като тези пристъпи обикновено са кратки – с продължителност 1 или 2 минути, но могат да бъдат изключително плашещи. Повечето от страдащите от хроничното разстройство са наясно със състоянието си и не им представлява трудност да си припомнят пристъпите след това, дори и ако не са имали контрол върху това, което се случва с тях.

Не всички със сънна парализа страдат от нарколепсия. Много напълно здрави хора изпадат в пристъпи на сънна парализа, особено в млада възраст.

 Лечение на нарколепсия

Придържайте се към график – необходимо е да лягате и да ставате по едно и също време всеки ден, включително и събота и неделя.

Избягвайте никотин и алкохол – използването на тези вещества, особено през нощта, може да обостри признаците и симптомите.

Правете дремки – необходимо е да си съставите график в коя част на деня, ще си поспивате. Дрямка от около 20 минути няколко пъти дневно действа освежаващо и способства за намаляване на сънливостта от 1 до 3 часа.