Хламидийният артрит представлява усложнение на възпалителни заболявания в хронична форма, предизвикани от хламидии. Към тези заболявания могат да бъдат отнесени уретрит, пневмония, простатит, конюнктивит.

Причинителят на хламидийната инфекция засяга синовиналната мембрана, ставния хрущял и ставната капсула. Това заболявания се диагностицира в 15% от случаите на заразяване с хламидии.

Най-често тази инфекция се развива в човешкия организъм в резултат на проникването на нейния причинител по полов път и по-рядко, като изключение, поради използването на нестерилни инструменти по време на хирургични интервенция.

Повечето случаи това заболяване развиват мъже. Артритът, проявяващ се след прекарано инфекциозно заболяване се нарича постинфекциозен и се развива като последствие от образуването в ставните тъкани на имунен комплекс, предизвикващ възпаление.

Самите хламидии не са способни да разрушат ставните тъкани, но те отключват в организма автоимунни процеси, при които имунитетът разпознае „родните“ тъкани като „враждебни“ и започва да ги атакува. Този вид артрит се явява проявление на болестта на Райтер.

Това е заболяване, характеризиращо се с едновременно или поредно засягане на пикочните пътища, лигавиците на очите, ставите и половата система.

Какви са симптомите?

Известно време след прекарана инфекция с хламидия, тази форма на артрита започва да се развива в остра фаза, засягайки коленните и глезенните стави.

С напредване на заболяването в патологичния процес се въвличат ставите на ръцете и на гръбначния стълб. За острия етап са характерни следните симптоми:

• Болки в лумбосакралната област в съчетание със скованост в мускулите;
• Подуване на засегнатите стави;
• Хиперемия;
• Изменение на цвета на кожата;

При засягане на глезенните стави се развива плоскостъпие.

Острият хламидиен реактивен артрит се съчетава с кожни възпалителни процеси – обрив, подобен на този при псориазис, кератодермия, хиперкератоза, предимно на ръцете, краката и скалпа.

Какви са усложненията?

Хламидийният артрит в повечето случаи се съпровожда от усложнения, като се засягат сърцето, бъбреците, белите дробове, очите.

Другите усложнения на заболяването са:

• Треска;
• Умора;
• Липса на апетит;
• Слабост;
• Тромбофлебит;
• Плеврит;
• Аортит, неврит;
• Конюнктивит, кардит;
• Уретрит;

Тези съпътстващи заболявания могат да бъдат както краткотрайни, така и продължителни.

При възникването на този вид артрит се наблюдава слабост, повишаване на телесната температура, втрисане, подуване на лимфните възли.

В напредналата форма на артрита, дължащ се на прекарана хламидийна инфекция, се развиват - целулит, инфилтрация на тъканите и костно-хрущялни ерозии.

Диагностика и лечение на хламидиен артрит

За поставянето на диагноза се използва рентгенография. Това е основен метод за изследване при тази форма на артрита.

На рентгеновите снимки е възможно да се наблюдава околоставна остеопороза, ерозия на костите и хрущялите, намаляване на разстоянията между ставните повърхности.

При лабораторния метод на изследване се откриват повишени нива на левкоцитите, а скоростта на утаяване на еритроцитите показва наличието на възпалителен процес.

Лечението се състои в прием на антибиотици, други антибактериални лекарствени средства и нехормонални противовъзпалителни препарати. В остротата форма на хламидийния атрит засегнатите стави се сковават.

В повечето случаи се назначават антибиотици, които се прилагат парантерално направо в засегнатата област. Лечението на тази форма на артрита е много продължително и често не настъпва пълно излекуване.

За повишаване на ефективността на терапията с медикаменти може да се съчетае с фитопрепарати, тъй като лекарствата, произведени на основата на билки, нямат странични ефекти и лечението може да се провежда дълго време.

При постигане на постоянна ремисия се препоръчва преминаването на курс с физиотерапевтични процедури – калолечение, озонотерапия, мануална терапия. Полезна за ставите е и лечебната гимнастика.