Неправилно е да се смята, че виновник за безплодие най-често е жената. Приблизително в половината от случаите вината за проблемното зачеване е на мъжете.

Днес учените предполагат, че има още една причина за мъжко безплодие – доста разпространена урогенитална хламидиоза. Как може да се заподозре инфекцията?

Безплодие – проблем на 21-ви век

Приблизително 15% от двойките не могат да си заченат бебе по естествен път в рамките на година редовен полов живот. Такива двойки се смятат за безплодни.

 За двамата партньори в такъв случай се препоръчват пълни изследвания при редица специалисти с цел изясняване на причините за безплодие и подбор на възможно лечение.

Проблемите в репродуктивната сфера на мъже и жени се смятат за много актуални в медицината, ето защо и нови изследвания за изясняване на причините се правят постоянно.

Видове мъжко безплодие

Разграничават се 3 основни вида мъжко безплодие. Първият е свързан с нарушено образуване на сперматозоиди в тестисите. Този вид безплодие се определя като секреторно.

Съществува и още вид – екскреторно безплодие, което е обусловено от нарушено транспортиране на зрели полови клетки по семенните протоци. Среща се и смесен тип, когато е нарушено както образуването на мъжки полови клетки, така и тяхното отделяне.

Смесен тип на патологията се открива приблизително при половината от безплодните мъже, и тази патология съвсем не е трудно да се лекува.

Мъжко безплодие – какви са известните причини

В продължение на много години проучвания на възможните причини на мъжкото безплодие са направени различни предположения какви фактори негативно влияят на репродуктивната функция на силния пол.

Сред най-добре проучените причини са следните:

  • Генетични аномалии;
  • Хормонални нарушения – високи нива на естрогени, недостиг на тестостерон, на фоликулостимулиращ хормон и др.;
  • Възпалителни процеси в мъжките полови органи – заушка, орхити;
  • Увреждане на пикочно-половата система, развило се в резултат на травми, операции;
  • Туморни процеси;
  • Автоимунни нарушения – наличие на антиспермални антитела;
  • Урогенитални инфекции – гонорея, трихомоноза, сифилис, микоплазмена и уреяплазмена инфекция и др.
  • Нарушено кръвообращение в тестисите – варикоцеле, интоксикации, тежки инфекции;
  • Пороци в развитието на урогениталния тракт – крипторхизъм, хипоплазия на тестисите и други;
  • Различни видове еректилна и еякулаторна дисфункция;

Неблагоприятно на сперматогенезата се отразява влиянието на токсичните вещества, на някои лекарства.

Отрицателно въздействие на образуването на мъжки полови клетки може да окаже околната среда, неблагоприятни климатични фактори, неправилно хранене – висок холестерол, наднормено тегло.

Съществуват предположения за връзката на мъжкото безплодие с високата алергизация на населението.

Също не трябва да се забравя за влиянието на хроничния стрес върху мъжката фертилност.

Приблизително в 25% от случаите лекарите така и не успяват да изяснят причината защо мъжът не може да зачене бебе на половинката по естествен път. Поставя се диагноза „идиопатично безплодие”.

Данни от австралийско изследване

В Австралия неотдавна завърши изследване, в което участват мъже, които не могат да направят бебе на половинките си.

Учените изследвали тъкан от тестисите на онези мъже, на които не откриват явна причина за безплодие. Резултатите удивяват изследователите.

Приблизително в 45% от случаите се откриват хламидии. Днес все още е рано да се правят окончателни заключения за влиянието на хламидийната инфекция върху мъжката фертилност, но повод за размишления сред лекарите все пак има.

Ръководителят на изследването предполага, че паразитите хламидии е възможно да се намесят в развитието на сперматозоидите.

При отчитане на факта, че в приблизително половината от случаите инфекцията протича безсимптомно, патологичният процес може да се проточи с месеци и дори с години.

Незабележима хронична инфекция може да се отрази неблагоприятно на качеството на спермата дълги години.

Как протича хламидиозата при мъжете

При отчитане на факта, че в 25% от случаите не може да се намери причината за мъжко безплодие, а урогениталната хламидиоза протича в 50% от случаите без каквито и да е симптоми, се препоръчва на всички мъже с проблеми в репродуктивната сфера, да си направят изследвания за хламидийна инфекция.

В идеалния случай е необходимо и двамата съпрузи да се изследват за венерически болести още в етапа на планиране на бременност.