Пневмонията в представите на повечето хора е тежка болест, с която се влиза в болница, боледува се дълго, лекува се с много антибиотици и възникват множество усложнения. Но се случва и да възникне възпалителен процес в белите дробове, а общото здравословно състояние да остане задоволително.

При тази форма на пневмония човек се чувства неразположен, но съвсем не изпитва необходимост да влиза в болница, дори може да ходи на работа и изобщо да прекара пневмонията на крак. Оттам и названието на тази форма на болестта – „ходеща пневмония”.

Лекарите в англоезичните държави я наричат walking pneumonia.

Как различим опасното възпаление на белите дробове от неговата нестандартна разновидност и с какво тази пневмония може да застрашава болния?

Ходеща пневмония – кои са основните провокатори

Пневмония – това е възпаление на горните и на долните дихателни пътища, причина за което е вирусна, бактериална или гъбична инфекция.

Ходещата пневмония протича в по-лека форма и обикновено се предизвиква от определени видове микроорганизми.

Нито е вирусна, на която се падат половината от случаите на обикновена пневмония, нито е гъбична атипична пневмония.

И дори бактериите-провокатори при тази форма на пневмония са различни.

Най-разпространената причина за класическата пневмония са бактериите Streptococcus pneumonia, на второ място по разпространение е Haemophilus influenza.

Причина за ходеща пневмония най-често, в 40% от случаите, са микоплазми. В рисковата група са ученици и млади хора, особено през есенния период.

Интересно е, че тези микроорганизми се отнасят към условно-патогенните.

Учени от Нидерландия през 2017 г. публикуваха данни от свое изследване, посветено на наличието на микоплазми в дихателните пътища при деца на фона на пълна липса на каквито и да е симптоми.

Те сравнявали резултатите от прегледите на 320 деца, постъпили в болница с инфекции на дихателните пътища, и 400 здрави деца, преминали през профилактични прегледи и изследвания.

В първата група микоплазми се установяват при 21% от децата, а във втората при 16%.

По данни на други изследвания микоплазма, без каквито и да е проявления, може да се открие при 3-58% от децата.

Още един провокатор на т.нар. ходеща пневмония са бактериите от рода Legionella.Те са добре известни на лекарите и на любителите на популярната медицина.

Легионелозата се определя като тежка пневмония, която се съпровожда с увреждане на централната и на храносмилателната система, общо отравяне на организма, и в най-лошия случай, със синдром на полиорганна недостатъчност.

Масовите епидемични взривове на легионелоза със смъртоносен изход най-често се развиват, заради заразяване с легионели на климатичните системи.

Легионелите могат да бъдат и причина за лека форма на пневмония, която е с продължителност от 2 до 5 дни и да отшумява от само себе си.

Третият провокатор на ходеща пневмония това е хламидия. За разлика от легионелите, при инфекция с тези бактерии рядко се развиват тежки форми на пневмонии.

По симптоматика не се различава от заразяване с микоплазми и с легионели.

По какво ходещата пневмония се отличава от обикновената

Ако заболяването не налага хоспитализация, то тогава пневмонията се определя като ходеща – специфичен вид атипична.

Обикновено самите болни приемат своето неразположение за настинка, дори не подозират, че имат белодробно възпаление.

Списъкът със симптоми при ходеща пневмония са:

  • Болки в гърлото;
  • Възпаление в гърлото, което се спуска към белите дробове;
  • Постоянна суха кашлица;
  • Главоболие.

Ако всички тези симптоми отшумят за около седмица, най-вероятно това е била обичайна настинка, от която успешно сме се излекували.

Ако пък това състояние продължи повече от седмица има голяма вероятност да сме се разболели от ходеща пневмония.

Проявленията на болестта е възможно да се различават в зависимост от това къде точно е огнището на инфекцията.

Ако са засегнати горните дихателни пътища, то може да се наблюдава задух и затруднено дишане. Възможни са гадене, повръщане и диария.

Пневмониите са различни. Но ако човек кашля повече от седмица и като цяло усеща общо неразположение, което е с продължителност повече от традиционните при настинка 7 дни, то е желателно да се направи консултация с личния лекар.