Ако сте мъж и подражавате на Джъстин Бийбър редовно, публикувайки снимки на самия себе си в сайтовете на социалните мрежи, като Facebook или Instagram, за вас имаме тревожни новини: вие сте изложени на висок риск от антисоциални психически отклонения.

Ново изследване, проведено от Джеси Фокс, доцент от университета на щата Охайо и докторантката от същото учебно заведение Маргарет Рууни, показва, че мъжете, които редовно публикуват фотографии на самите себе си в Интернет са много по-склонни към нарцисизъм и психопатия от останалите мъже.

Освен това хората, които обикновено редактират своето селфи преди да го качат в социалната мрежа, тоест използват различни програми за подобряване на изображението като „Photoshop“, имат много високи показатели за нарцисизъм и психопатични симптоми, които се откриват с помощта на специална скала.

„Ние получихме напълно логични резултати в нашето изследване: хората, които си правят много селфито и губят прекалено много време в подобряването му, са по-самовлюбени.

Все пак, въпреки доказателствата, нашето изследване е първото научно свидетелство за този симптом на психопатията, по-рано тази връзка не е била проучвана от научна гледна точка.“ – това посочва Джеси Фокс, водещ автор на изследването.

„По-интересен е фактът не, че селфито е свързано с нарцисизма, а с връзката между селфито и други антисоциални черти на личността - психопатия и предразположеност към самообективиране.“

Нарцисизъм наричат убеждението, че един човек е по-умен, по-привлекателен и като цяло по-добър от всички останали, при това съчетано с вътрешна неувереност в собствените му възможности.

А психопатията се определя като отсъствие на емпатия и уважение към другите хора в съчетание с тенденция към импулсивно поведение. Самообективиране е термин, който се използва, за да се означи състоянието, при което един човек обръща прекалено много внимание на детайлите на собствената външност,игнорирайки в същото време положителните си качества.

В изследването, проведено от учени от държавния университет на Охайо, САЩ, взели участие 800 мъже на възраст от 18 до 40 години, които онлайн попълнили въпросник, в който им се задали въпроси за техния стил на общуване в социалните мрежи, а също и преминали през стандартно анкетиране, чиято цел била установяване на признаците на антисоциално поведение и на самообективиране.

Първоначално в изследването участвали и жени, но получените резултати били отхвърлени поради груби нарушения в методиката.

Мъжете били запитани колко често публикуват селфи, подобряват ли фотографията си преди да я качат в Интернет и какво включва тази редакция – само премахване на излишните полета или използването на специален софтуер за детайлно редактиране на съответната снимка.

Резултатите от това изследване бяха публикувани в онлайн версията на списанието Personality and Individual Differences. Авторите подчертават, че публикуването на голям брой снимки вид селфи е свързано с нарцисизъм и психопатия, но психопатията не е задължително да се проявява чрез качването на снимки тип селфи в социалната мрежа.

Фокс посочва, че акцентът върху редактирането на собствените снимки преди публикуване е по-характерен за хора със самообективизация, която нерядко се среща при хетеросексуалните мъже.

В същото време за психопатията е по-характерно качването на голям брой селфита без всякаква редакция, тъй като тези хора са импулсивни и те никога не губят време, за подобряват определени фотографии.

„Известно, че самообективирането провокира редица сериозни проблеми, сред които основните са депресията и хранителни разстройства“ – добавя още Фокс.