Психозата е вид психично разтройство, при което страдащите губят връзка с реалния свят. Има няколко характерни симптома на психоза: объркано мислене, халюцинации, промяна в поведението и емоциите. Когато пациентите са диагностицирани с психоза се забелязва липса на концентрация по време на разговор, загуба на част от паметта и логиката. Пациентите с психоза имат променливо настроение и изпадат в двете крайности от еуфория до депресия.

Ново британско изследване разкрива, че хората, които пушат трева са застрашени от поява на психоза, пет пъти повече от тези, които не употребяват забранени вещества. До момента са проведени изследвания, които доказват връзката между психичните разстройства и употребата на наркотични вещества.

Резултатите от шест годишно проучване, публикувано в медицинското списание „The Lancet“, съобщават за повишен риск от поява на нарушени психични състояния, включително шизофрения и биполярно разстройство. В изследването са взели участие 780 доброволци, живеещи в Южен Лондон, по време на проучването 410 от тях са подложени на лечение.

Водещият автор на изследването Марта Ди Форти, която работи в Института по психиатрия, психология и невронаука към Кингс Колидж, предупреждава за нарастващата опасност от употреба на мощен вид канабис.

Според нея „Хората, които често пушат канабис са изложени на тройно по-висок риск от поява на психоза“, казва тя. „Рискът при хората, които пушат всеки ден е по-висок. При тях се наблюдава пет пъти по-завишен риск в сравнение при тези, които никога не употребяват канабис“.

Симптомите на психоза включват поява на халюцинации и заблуди. В Англия всяка година се диагностицира по един нов случай на болестта на всеки 2000 души.

„Резултатите от изследването показват, че може да се предотвратят поне една четвърт от случаите на психоза, като се спре употребата на канабис“, казва Робин Мъри, професор по психиатричните изследвания в Кингс Колидж и старши изследовател на проучването. Според него „Това е начин да спасим много млади пациенти като им спестим страдания и пари.“

Проучването се основава на 410 души, които са диагностицирани с психоза в периода 2005 г. и 2011 г. Останалите 370 здрави участници живеят в една и съща област на Южен Лондон, тяхното участие в изследването е като група за сравнение на резултатите.

Според авторите на изследването лекарите трябва да задават въпроси не само за употребата на наркотици, но и за честотата на приема им. По този начин ще се направи най-точната оценка за риска.

„Това ще даде повече информация дали потребителят е изложен на риск от развитие на психични проблеми“, казва Ди Форти.

Говорител на „Home Office“ заяви, че констатациите потвърждават твърдолинейния подход на правителството, като добавя: „Употребата на вещества като канабис са незаконни, а според научните и медицинските доклади са изключително вредни“.

Няколко основни проучвания, проведени през последните години посочват употребата на канабис като причина за развитие на психоза.

През 2010 г. е проведено друго изследване, в което вземат участие 3800 млади доброволци в Австралия. Резултатите показват висок риск от поява на психоза при хората, които са започнали да пушат канабис в ранна възраст и са го използвали продължително няколко години. Почти четири процента от възрастните в световен мащаб са употребявали канабис, според статията в „The Lancet“ публикувана през 2009 г. Цифрите са обявени от Службата на ООН по наркотиците и престъпността.