Можете да сте много умен и способен да се обучава човек, но това не е достатъчно. Ако заобикалящата обстановка ви разсейва и потиска, най-малкото ще научите много по-малко, отколкото сте планирали, а времето, което ще загубите изобщо няма да е малко. Как да учите продуктивно?

Подгответе се за учене

1. Изберете правилното място

За ефективно учене ви трябва чисто, светло, тихо, проветриво помещение. Най-добре е на масата за писане да има силна лампа.

Ако в дома ви няма такова място, отидете в библиотека и седнете в най-отдалечения ъгъл на читателския салон, където другите посетители няма да минават покрай вас на всеки 5 минути.

2. Дръжте всички необходими материали под ръка

Учебници, тетрадки, лаптоп, справочни материали – отметки в браузъра или стикери за маса. Задължително си съставете план за деня – трябва в писмен вид да представите всички задачи, които трябва да изпълните.

3. Винаги трябва да имате пред себе си предмети от първа необходимост

Бутилка вода, термос с кафе или чай, пуловер, ако е хладно, и нещо за хапване – банан, плодова или орехова смес.

4. Предпазител от шум

Ако смятате да учите извън дома, вземете със себе си слушалки, за да не обръщате внимание на фоновия шум. Подбирайте музика, която увеличава продуктивността – безпогрешен вариант е класиката, например – Моцарт, Вивалди, Бетовен.

Най-важното е музиката да не ви пречи да се съсредоточите върху материала. Ако забележите, че повече се концентрирате върху мелодията, а не върху изучавания предмет, изключете плеъра, сложете слушалките и учете на тишина.

5. Поспете

Преди подготовката е по-добре да наберете сили, а не да гледате сериали цяла нощ. В нощта преди изпита също не е добре да стоите над учебниците, а трябва да се наспите – сънят способства за закрепване на информацията в дългосрочната памет.

Правилно хранене

6. Най-важното – балансираната закуска

За да получите необходимата енергия, подходете към своето сутрешно меню умно. Например, комбинирайте белтъци, плодове и здравословни мазнини – незаменим източник са ядките.

Това може да бъде овесена каша или кисело мляко с мюсли, пресни плодове, орехи или бадеми.

7. Яжте яйца, тъй като са съчетание на витамините от група В, и помагат за сваляне на кръвната захар, съдържат и антиоксиданти, които предпазват невроните от увреждане и мастни киселини омега-3, които поддържат функционирането на невроните на оптимална скорост.

8. На обяд трябва да ядете храни, които поддържат работата на мозъка, като вариант са спанак, леща и сардини.

9. Добро междинно хранене са орехите – те подобряват способността за запомняне и способстват за по-продуктивно обучение. За постигане на максимален ефект не са нужни много, не повече от шепа.

10. Пийте зеленчукови или плодови смутита.

11. Ако чувствате, че заспивате над учебниците пийте кафе или хапнете малко черен шоколад.

Придържайте се към правилата за управление на времето

12. При изучаване на нова информация поставете таймера на 30-60 минути

Когато премине един отрязък, станете от масата и се заемете с нещо, което не е свързано с ученето – поразходете се 5 минути, погледнете през прозореца, разтегнете се. Дайте на главата си възможност да си почине.

13. Ако се готвите за изпит си съставете списък с въпроси.

14. Отговаряйте на всички въпроси на глас

Отървете се от това, което ви разсейва

15. Използвайте телефона само по работа – по време на почивките можете да погледнете кой е звънял и да се обадите.