Преди броени минути външно министерство съобщи, че Нидерландия въвежда силно препоръчителна карантина за пристигащите от България и не препоръчва да се пътува до нашата страна от гражданите на Ниската земя.

Защо Нидерландия забрани пътуванията до България

Съображенията на правителството в Амстердам са влошаващата епидемична обстановка у нас през последния повече от месец и вероятността от заразяване при пътуване от България.

Изглежда Нидерландия не разглежда България като потенциален източник на туристи и затова не се предвижда въвеждането на задължителни PCR тестове с отрицателен резултат, както например, за Гърция бяха наложени.

В съобщението на Външното ни министерство са посочени телефоните за връзка с посолството ни в Хага при необходимост от оказване на съдействие на български граждани.

Нидерландия с над 50 000 потвърдени с коронавирус от началото

Поглед към данните за заразените показва, че новите случаи в Нидерландия са 99 или с над 2 пъти по-малко, отколкото у нас, но потвърдените са много повече, над 51 000.

Да, Ниската земя е с население с 2,5 по-голямо от това на България, но лабораторно потвърдените са все още под 8000.

По брой на потвърдените лабораторно случаи на коронавирус Нидерландия е на 38-мо място в света, докато България е далеч назад в класацията, едва на 82-ро.

В Нидерландия също така жертвите, при които се установява коронавирусна инфекция се невъобразимо повече, отколкото у нас, над 6000, докато у нас с над 20 пъти по-малко.

В Ниската земя смъртността е изключително висока – около 12%, но към момента, макар и да няма данни колко са излекувани и реално болни към момента, се вижда, че заболелите в тежко състояние са 20 или по-малко, отколкото у нас, но не с много.

Прегледът на данните показва, че мерките на Нидерландия със задължителната карантина са леко пресилени, предвид показателите.

Смъртността на 1 млн. население в Нидерландия е 342, докато е у нас 42, и то въпреки съмненията, че са и по-малко.

В Нидерландия направените тестове са с над 3 пъти повече – над 740 000, отколкото у нас, но разликата не е чак толкова голяма на 1 млн. население – 44 000 за западноевропейската държава срещу 27 000 у нас.