Диетолозите много често срещат затруднения да определят кои храни са вредни и кои са полезни.

В черния списък попадат и тези, чиито полезни свойства са отдавна признати от експертите.

За да се ограничат вредите до минимум, най-важното е те да имат добър външен вид и да се спазва правилната дозировка.

Риба

Плюсове: Рибата е незаменим продукт за доброто здраве, казва Светлана Дербеньова, кандидат на медицинските науки и водещ научен сътрудник в Националния институт по храненето на Русия.

Редовната консумация на риба препятства развитието на атеросклероза и благотворно влияе на състоянието на главния мозък, сърцето и кръвоносните съдове.

Минуси: В морската риба - особено хищната, която се храни с други риби, се наблюдава повишено съдържание на живак, казва Александър Мясников, доктор по медицина в Съединените щати. Изследванията показват, че най-високо количество на живак се наблюдава в рибата тон и в сьомгата.

Затова в САЩ, например, на бременните жени не се препоръчва да ядат тези видове риба по-често от два пъти седмично.

Овесена каша

Плюсюве: Овесената каша заслужено се смята за символ на красота и здраве, разказва Анна Стенко, доктор на медицинските науки и завеждащ отдел в Института по красота в Арбат.

По думите й, овесената каша е богата на бета-глюкан, който способства за намаляването на нивата на лошия холестерол в кръвта. Кашата съдържа и много растителни фибри, необходими за доброто храносмилане, както и витамини, които подобряват състоянието на кожата и косата.

Минуси: Полезна е единствено пълнозърнестата овесена каша. Всички останали варианти изобилстват от добавена захар и добавки като ароматизатори, сгъстители и стабилизатори. Те правят иначе здравословната овесена каша равностойна по хранителна стойност с бонбоните или тестените изделия.

Зелен чай

Плюсове: Зеленият чай справедливо се смята за еликсир на младостта, посочва Игор Соколский, кандидат на фармацевтичните науки и специалист по фитохимия.

Минималната обработка на чаените листа позволява да се съхранят практически нацяло техните полезни свойства. Благодарение на високото съдържание на витамини и микроелементи, зеленият чай подобрява храносмилането, забавя процесите на стареене, притежава антимикробни свойства.

Зеленият чай е и спасение в жегата, тъй като възстановява микроелементите, които тялото губи заедно с потта.

Минуси  В зеления чай се съдържа много провитамин К, разказва Сергея Прядко, доктор на медицинските науки и завеждащ отделението по венозна патология и микросъдова хирургия в Института по коронарна и съдова хирургия в Русия.

Този провитамин стимулира развитието на венозна тромбоза. Затова в големи количества - над 3 чаши на ден, зеленият чай не се препоръчва на хора с варикозни и разширени вени и е абсолютно противопоказен за пациенти с венозна тромбоза.

Сок от нар

Плюсове: Сокът от нар неслучайно се нарича витаминна бомба, обяснява Игор Соколский. Изразеното пикочогонно действие позволява на сока да замени лекарствата при начална форма на хипертония и заболявания, съпроводени с отоци.

Сокът може да се използва и като противовъзпалително средство при зачервено гърло, ангина и възпаление на дихателните пътища.

Минуси: Заради високата си концентрация на киселини, сокът от нар не се препоръчва за пациенти със заболявания на храносмилателния тракт като гастрит и язва. Органичните киселини, които се съдържат в сока, може да предизвикат неприятни или болезнени усещания при хора с кариес на зъбите или язвички по нежните лигавици на устната кухина.