Какви са тънкостите на зачеването и как двойката може да повлияе на този процес? Как да се осигурят благоприятни условия за създаване на бебе?

Както знаем, за зачеване са необходими мъжки и женски полови клетки, а при жените в рамките на месеца узрява една яйцеклетка. Логически се създава извод, че най-добрият ден за зачеването – това е денят на овулацията. Напълно правилно.

Кой трябва е идеалният ден за зачеване

По какво се определя дали жената е в овулация

Как може да се узнае кога жената е в овулация, ако менструалният цикъл обикновено е с различна продължителност?

В природата няма необичайно строги рамки на физиологичната норма. Въпреки факта, че яйцеклетката след овулацията живее не повече от денонощие, нейната способност за оплождане се запазва и по-малко, сперматозоидите могат да престоят в маточните тръби до 5 дни, и да запазят жизнеспособност.

Ако половият акт е преди овулация, то жената има шанс да забременее. Сега да разгледаме менструалния цикъл. Неговата продължителност е 26-30 дни, разделяме го на 3 части, тоест по приблизително 9-10 дни всяка.

Първите 9-10 дни след началото на менструацията се характеризират с малка вероятност за зачеване. В този период дебелината на ендометриума все още е малка, доминантен фоликул тепърва се появява в един от яйчниците.

Средните 9-10 дни на цикъла се смятат за най-оптимални за зачеване на дете, и през този период половите актове трябва да са на всеки 2-3 дни.

Вероятността за зачеване на бебе нараства в средата на цикъла

Колкото повече наближава овулацията, толкова по-голям е шансът за зачеването на дете. Този период, и по-точно дните на предполагаемата овулация винаги са се определяли като критични, защото за едни жени е важно да забременеят, а за други обратно, да избегнат зачеване.

За съжаление, значението на критичните дни е изкривено, поради погрешната интерпретация на това понятие, и сега много жени определят менструацията като критични дни.

Вероятността от зачеване е толкова по-голяма, колкото по-близо е половият акт до момента на менструацията. Оптималното време за зачеване е средата на менструалния цикъл.

В последните 9-10 дни от цикъла вероятността от зачеване намалява, тъй като яйцеклетката не живее дълго, затова оплождането в такива дни е малко вероятно. Разбира се, при много малко жени може да възникне двойна менструация.

Тестове за овулация – дали може да се разчита на тях

Как да се определят оптималните дни за зачеване, ако цикълът е по-малък или по-голям от 28-30 дни? Да си припомним, че втората фаза на цикъла е по-стабилна 14-16 дни. Ако цикълът на жената е по-продължителен 30-35 дни, то овулацията обикновено е на 16-21-ия ден от цикъла.

Това не е късна овулация и вероятността от зачеване не намалява. Ако циклите на жената са с продължителност от 24-26 дни, то овулацията може да е по-рано от 10-12-ти ден от цикъла.

Понятие за ранна овулация няма, тъй като растежът на фоликули може да започне в края на предходния цикъл.

Съвременните жени разполагат с повече възможности, тъй като могат да използват тестове за овулация. Но е важно да се помни, че тестовете за овулация не показват наличие на овулация.

За увеличаване на вероятността от зачеване жената трябва да познава много добре своя цикъл, затова и воденето на менструален календар се препоръчва за повечето жени.

Интимна близост на 2-3 дни в средата на цикъла за бебе

За зачеване на бебе се препоръчва интимна близост веднъж на 2-3 дни, тъй като ако е по-често, сперматозоидите на мъжа няма да са в достатъчно висока концентрация, че да обезпечат оплождането на яйцеклетка.

Необходимо е и спокойствие, стресът може да намали вероятността от успешно оплождане.

Неслучайно много деца се създават през периода на летните отпуски и около коледните и новогодишните празници.

Двойките разполагат с достатъчно свободно време да си обърнат внимание, партньорите да се наслаждават един на друг.

Заблуда е, че мъжът трябва задължително да докара жената до оргазъм, че да може да зачене. Природата е предвидила силният пол да изхвърля оплодителна течност след кратка стимулация, така се постига успешно продължаване на рода без особено големи усилия.

При повечето бозайници също семенната течност се отделя много бързо след интимна стимулация. Разбира се, зачеването невинаги става от първия път, може да са необходими няколко опита.