Съвсем неочаквано учени установиха, че мъжете в напреднала възраст могат да се почувстват отново млади, играейки билярд и същевременно пиейки бира.

Тези две неща в съвкупност представляват отличен начин един мъж на достойна възраст да се подмлади.

Изследователи от датския университет в Копенхаген, начело с Асука Ласен, направиха напълно неочаквано заключение.

Те твърдят, че играта на билярд заедно с чаша бира в ръка е най-добрият начин за подмладяване на организма.

Думите на датските учени били потвърдени при експеримент, в рамките на който били проведени проучвания в 2 старчески дома, разположени също в Копенхаген.

В рамките на проучванията било установено, че мъжете над 70-годишна възраст се чувстват много по-добре и по-млади, ако редовно играят билярд.

Тази игра се смята за най-подходяща за хора в напреднала възраст, тъй като съчетава и активност, и периоди на почивка.

След няколко удара с щеката, играчът може да си почине и да се отпусне, докато изчаква противникът му да направи своя опит да вкара една или повече топки в някой от 6-те джоба на билярдната маса.

Ако това спортно развлечение бъде съпроводено от чаша бира, то шансовете човек да се почувства по-млад се увеличават с няколко пъти.

Както се и оказа от проведено от датските учени изследване, бирата способства не само за растежа на корема, но и за активното общуване и социализация на мъжете в напреднала възраст.

В резултат на тези 2 елемента от своеобразния коктейл на младостта се подобрява настроението и качеството на живота на мъжете над 70-годишна възраст.

Освен това по този начин те избягват и различни заболявания, от които страдат пенсионерите, тъй като се наслаждават на живота.

Според Асука Ласен, много малка част от представителите на старото поколение могат да занимават с физическа активност повече от 5 часа, а играта на билярд позволява човек да запази тонуса си за такъв период от време.

Следва да припомням, че преди няколко десетилетия лекарите категорично забраняваха на хората в напреднала възраст да се занимават с физическа активност, която, според тях, била твърде опасна за тяхното здраве.

Като развлечение те предлагали на пенсионерите да играят карти или на шахмат. Днес тези забрани се смятат за напълно неверни, като се препоръчва воденето на активен начин на живот на всякаква възраст.

При това хората на преклонната възраст могат да избират за себе си различни развлекателни дейности, с които да подобрят качеството си на живот и да бъдат част от групата хора, които остаряват, без да загубват своята жизненост и социална активност.

Но голяма част от тези полезни за хората в напреднала възраст дейности не са включени в списък на правилните и подходящи за тази група.

Поради това учените предложиха играта на билярд и бирата в списъка на официално препоръчваните дейности „активна старост“ от организациите по здравеопазване на територията на Европа.

Следва да се отбележи, че настоящите препоръки на датските учени не се отнасят за жените.

Преди няколко години излязоха резултатите от проведените в Университета на щата Кънектикът, САЩ, изследвания, които показаха, че възприемането на вкуса на бирата зависи от активността на специфичен вкусов рецептор, отговарящ за горчивия вкус.

Този рецептор се кодира от специален ген. В човешкия геном той може да присъства в няколко модификации, като рецепторите се отличават по своята чувствителност.

При хората, които се съдържа активната „версия“ на този ген, което прави за тях бирата и другите алкохолни напитки прекалено горчиви и невкусни. По непонятни засега причини жените от първата група, тоест с активния ген, са няколко пъти повече, отколкото мъжете.