По света са създадени огромно количество различни диети и специфични хранителни режими, като много от тях действително помагат. Но въпреки това е важно човек да си припомня, че всяка диета се подбира само индивидуално.

И по никакъв начин не трябва да се мисли, нито да се приема, че ако една или друга диета е помогнала на друг човек, то тя задължително би довела до желания резултат и при вас.

Хората, които са възприели да се хранят здравословно често съжаляват за това, че поради спазването на здравословен хранителен режим им се е наложило да се откажат от много любими, но изключително вредни храни.

Истината е, че някои от тези хора си признават това, а други го запазват в тайна. Но всъщност се оказва, че далече не всички храни, които е прието да бъдат определяни за вредни, действително вредят на здравето.

Те, на практика, незаслужено са били включени в списъка с „опасностите“.

В настоящата статия ще направим опит да реабилитираме някои от тях:

1. Яйца

Най-евтиният и достъпен източник на белтъчини, също се явява и един от най-питателните хранителни продукти, от който може да се приготви засищаща и вкусна закуска, обяд или вечеря.

2 яйца дневно – това е допустимото количество холестерол за 1 денонощие, при условие, че не се употребяват други храни, съдържащи това вещество.

За рисковете за здравето от прекаляването с холестерол съдържащите храни през последните години се водят доста спорове в научните среди, тъй като от това вещества се синтезират женските и мъжките полови хормони, както и витамин D, който е от съществено значение за здравето на костите.

2. Ядки

Много хора се отказват от консумацията на ядки, поради съдържащото се в тях голямо количество мазнини, в някои ядки те достигат 40-50%.

Въпреки това, далече не всички си спомнят, че мазнините бяха разпределени в 2 групи на „добри“ и „лоши“. Ядките съдържат само полиненаситени мазнини, които са популярни с названието „добри“.

Като храна ядките са евтина, вкусна и богата на растителни влакна и на белтъчини храни. Препоръчителна е дори ежедневната консумация на кашу, бадеми и орехи.

Желателно е добавянето на ядки към сутрешната овесена каша или към другите зърнени храни.

3. Шоколад

Тъй като произведеният от какао продукт попада в категорията на „сладките храни“, много хора, придържащи се към здравословен начин на живот, го считат едва ли не за враг и при никакви обстоятелства не се съгласяват да хапнат дори парченце.

Следва да се припомни, че шоколадът се произвежда от какао – растение, което по своите полезни хранителна свойства е много близко до някои зеленчуци.

В този какаов продукт се съдържат голямо количество флавоноли – пигменти, действието на които в човешкия организъм е сходно с това на антиоксидантите.

Такива съединения също се съдържат в ябълките, гроздето и червеното вино.

4. Сирене и кашкавал

За тези, които се придържат към здравословен режим на хранене, сиренето и кашкавалът са вкусни, но и напълно забранени храни.

И затова трябва да се припомни, че мазнините, които се съдържат в сиренето и кашкавал, който представлява вид твърдо сирене /Пармезан/ благоприятно се отразяват на човешкия организъм като цяло.

Добавянето на малко количество пармезан към зеленчуковата салата, няма да навреди на здравето, а напротив, ще благоприятства усвояването на полезните мастноразтворими витамини от нея.