Синьо-виолетовите мрежовидни петна по кожата се обозначават с медицинския термин ливедо ретикуларис. То може да прерасне в значителен естетичен проблем, който да попречи на засегнатите, в избора им на дрехи.

Ливедото може да бъде причинено и от друго, по-сериозно заболяване, затова не бива да го пренебрегваге. В днешната статия, ще ви запознаем по-обстойно с това състояние.

На какво се дължи състоянието

Установено е, че ливедо ретикуларис е следствие от нарушения приток на кръв към определени участъци от кожата. Заради нарушеното кръвоснабдавяне, по кожата се забелязват мрежовидни, розовеещи до синьо-виолетови петна, като кожата, ограждаща оцветяването е бледа.

Най-често, оцветяванията възникват по долните крайници, задните части и гърба. Много рядко, такъв тип петна могат да се забележат по ръцете. Друга характерна особеност за ливедо е, че засяга главно жени, между 20 – 50-годишна възраст.

Какви са формите на ливедо

  • Физиологична форма – Възниква през студените месеци, при около 40% от младите жени и при децата. Може да възникне и при невро-хуморални нарушения. Характерно за тази форма на оцветяване е , че изчезва при натиск и е характерна само за студените дни. Придружаващи симптоми могат да бъдат:
  • Вегетативна дистония – Състояние, породено от разстройство на вегетативната регулация, при което се нарушава мускулният тонус;
  • Акроцианоза – Синкаво оцветяване на крайниците, заради констрикция на артериалните съдове и дилатация на венозните части на капилярите. Появява се, основно, при спадане ва температурите;
  • Хиперхидроза – Свръхактивност на потните жлези.
  • Ливедо рацемоза – Тази форма на ливедо възниква, като последица от други заболяванея. Измененията не изчезват със смяната на сезоните. Причини за появата на ливедо рацемоза могат да бъдат: сърдечно-съдови заболявания, заболявания на кръвта, автоимунни заболявания, някои злокачествени заболявания, дерматомиозит, туберкулоза, туберкулоза и др. Може да бъде и последица, следствие приема на наркотични вещества.
  • Ливедо рацемоза универсалис – При тази форма се наблюдават петнисти оцветявания по цялата кожа. Може да се появи няколко месеца след преживяването на черепно-мозъчна травма.
  • Ливедо калоре – Появава се при дилатация на капилярите и оформяне на разширени венули (телеангиектазии). Като причина за възникването на тази форма се явява редовният и продължителен престой до топлинни източници (радиатори, електрически печки и т.н.). Характерно за този тип ливедо е образуването, освен на синкаво оцветяване, и на кафеникава пигментация, първоначално забелязваща се около вътрешната повърхност на бедрата.

Какво е лечението на това състояние

За съжаление, все още не съществува специфично лечение за този естетически проблем. Установено е, че най-добър резултат дава използването на по-плътни чорапогащници.

В повечето случаи, синкавите оцветявания избледняват в по-топлите месеци, а с напредването на възрастта, може този проблем да изчезне напълно.

При вторично ливедо е важно да се обърне внимание на основното заболяване.